
Durant les festes de Nadal era ben habitual el consum d’aviram, sobretot endiots, capons i pollastres. L’endiot, cuinat a casa de rics i també de menestrals, s’engreixava i es reservava quasi exclusivament per a aquesta ocasió. Aquells que no podien pagar el preu de tan preciada peça es conformaven amb un capó o un pollastre, de dimensions més reduïdes. Tant si es tractava d’un animal com l’altre es podia cuinar farcit, rostit sencer o en escaldums.
Potser ara l’aviram no té el mateix protagonisme que abans però si us agrada us convid a provar altres maneres de cuinar-lo com el que aquí veis. El farciment, en realitat, funciona més com una guarnició que s’acaba de coure dins l’animal, en un procés on s’intercanvien i s’amaren els sabors.
Si decidiu fer aquesta recepta, cosa que recoman fervorosament, podeu emprar un pollastre de bona qualitat en cas de no trobar capons o pulardes. Aquests darrers només solen vendre’s en temps de Nadal i moltes vegades per encàrrec. En el meu cas vaig emprar una pularda.

Ingredients
1 capó, pularda o un pollastre de bona qualitat sencer d’uns 2 kg aprox.
1 poma
1 moniato
30 gr ametlles crues pelades
100 gr xulla de la ventresca
2 c/s panses de corint
6 prunes
1 raig de brandy
canyella
1 cm de gingebre
1 all
ceba
pebre bo i sal
llimona
250 ml aigua o brou
Netejarem l’au de plomissó. Buidarem les vísceres. El salpebrarem per dins i per fora i el regarem amb una mica de llimona llimona per tot arreu. Reservarem.
Tallarem la poma i el moniato en bocins de tamany semblant. Posarem les panses i les prunes a macerar en una mica de brandy i aigua. Farem daus de la xulla de la ventresca.
Tallarem el gingebre i l’all a trossos molt petits
Posarem oli en una paella a foc fort i hi posarem la xulla, els alls i el gingebre, remenarem i baixarem el foc. Quan la xulla estigui feta per totes bandes hi posarem el moniato i taparem. Deixarem que cogui uns 5 minuts. Després hi afegirem les ametlles i tornarem a deixar al foc 5 minuts més, sempre tapant. Passat el temps hi posarem la poma, les panses i les prunes, salpebrarem i ho deixarem uns altres 5 minuts. Al darrer minut hi posarem una mica de canyella al gust, mesclarem, rectificarem de sal i aturarem el foc.
Omplirem el capó amb el farcit. Cusirem el ventre o el clourem amb l’ajuda d’escuradents. Per donar una mica de forma a l’animal fermarem les potes entre si i farem el mateix amb les ales.
Posarem el capó en una greixonera o una rostidora i el regarem amb el brandy on havíem macerat les panses. Posarem la ceba tallada a trossos grossos al votant, l’aigua o el brou i el pinzellarem amb oli.

El courem al forn a 180ºC, procurant regar-lo cada 20 minuts amb el suc que vagi amollant. Heu de tenir en compte que necessita 50 minuts per cada kg que faci. La pularda que veis aquí feia 2’130 gr i va coure 115 minuts.
El durem a taula i el trinxarem procurant servir a cada comensal una part del farcit.