Cuina mallorquina · entrants · General · Receptes salades · verdures

Colflori ofegada

Les ermites solien disposar d’un hort on s’hi cultivaven verdures i llegums que els permetia ser autosuficients tot l’any, així com d’algun bocí de terra per conrear cereals. Com a fills espirituals del Cartoixos practicaven l’abstinència de carn i de vi i l’únic greix emprat per cuinar era l’oli d’oliva. La dieta de cada dia solia anar més o manco d’aquesta manera: les sopes eren el berenar i el sopar de cada dia, per dinar hi solia haver cuinat de llegums, fideus o un arròs molt senzill de primer plat; el segon plat podia ser una truita, plats de verdura com la carabassa fregida, tumbet o pastanagues. En més poca mesura es menjava peix, quasi sempre bacallà o gerret. Cada comensal disposava d’un platet d’olives. No faltava mai la fruita, el pa i les figues seques.

Els dies de festa, Nadal, Pasqua i Sant Pau, patró dels ermitans juntament amb Sant Antoni, eren els únics dies de l’any que es berenava de coca i xocolata. Per dinar es cuinava arròs amb bacallà o amb qualque altre peix aportat pels benefactors. De segon plat es feia una greixera d’ous i verdures i de postres es permetien algunes llepolies: torró o tambor d’ametles per Nadal, cocarrois i panades per Pasqua. Les herbes aromàtiques enriquien totes les receptes i era ben habitual, com a bona cuina d’aprofitament, que es fessin conserves per a tot l’any.

Del llibre La cuina dels ermitans, de Miquel de Binifar, he triat aquesta recepta, una colflori ofegada molt senzilla i ràpida que tendreu a punt en 15 minuts.

Ingredients

1 colflori petita

1 manat de grells

1 ceba

1 all

2-3 tomàtigues de ramallet

1 c/s de panses

brandy

julivert

llorer, pebre bord, pebre bo

Tallarem la ceba en juliana i els grells a daus. Ratllarem les tomàtigues i hidratarem les panses just tapades de brandy. Tallarem els rams de colflori en 2 o 4 bocins, depenent del tamany però que siguin su¡similars per tal de què es coguin igual.

Sofregirem la ceba amb el llorer i l’all laminat. Quan comenci a blanquejar hi afegirem el grell. Quan sigui ben daurat hi abocarem la tomàtiga ratllada, el pebre bord, la sal i el pebre bo i deixarem que cogui. Quan canviï de color hi posarem les panses amb el brandy, remenarem un instant i hi sumarem la colflori. Mesclarem bé i taparem l’olla durant 10 minuts per a què es vagi fent amb el mateix vapor. De tant en tant sacsarem l’olla sense destapar. Passat el temps indicat comprovarem el punt de la verdura. No ha de ser molt cuita.

Servirem la colflori ben calenta amb una mica de julivert picat per damunt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s