Cuina mallorquina · General · receptes dolces

Panellets

Els panellets i els panets de mort estan relacionats amb antics cultes funeraris en els quals es feien ofrenes de pa sobre les tombes. Els panets de mort, amb forma de cap i mortalla eren típics a Menorca. La seva elaboració va caure en desús i reviu ara intents de recuperació. En trobam testimoni en el llibre De Re Cibaria, de Pedro Ballester i es feia amb farina, saïm de vaca, aigua i una gran quantitat de llevat.

Els panellets apareixen als nostres receptaris a partir del s. XIX. I es feien amb ametla mòlta, sucre i ous. La recepta inclou actualment patata o moniato i altres fruits secs com els pinyons, el coco o la xocolata. Per la seva fórmula i manera de fer estan emparentats amb altres dolços de la nostra rebosteria com els amargos, el pa moixó o les capsetes d`ametla.

El panellets que aquí veureu els he fet a partir d’una recepta de les monges saleses del convent de la Visitació de Santa Maria de Palma, recollida en el magnífic treball La cuina conventual a Mallorca de Jaume Llabrés i Aina Pascual (2005).

Ingredients

600 gr ametla molta

400 gr sucre

4 vermells d’ou

2 blancs d’ou

1 llimona

1 c/p canyella molta

pinyons

cacau

Mesclarem l’ametla amb el sucre, la pell ratllada de la llimona i la canyella. Hi afegirem els vermells d’ou i mesclarem bé. Batrem els blancs a punt de neu i els incorporarem a la massa. Si no lliga hi posarem un altre blanc d’ou.

Per fer panellets diferents dividirem la pasta segons les variants que vulguem. En el meu cas l’he dividida en tres. D’una n’he fet boles que he arrebossat amb pinyons. A una segona hi he afegit una cullerada sopera de cacau pur i n’he fet boletes arrebossades d’ametla mòlta i amb la que em restava n’he fet porcions a les que he donat forma de mortalla, per recordar els panets de mort.

En qualsevol cas els enfornarem a 180 ºC entre 10-12 minuts o fins que vegem que estan daurats, anat alerta que no es cremin ni quedin molt durs.

Per arrebossar amb els pinyons podeu emprar un vermell d’ou. Tanmateix jo no ho vaig fer i s’aferraren sense problemes.

També podeu substituir l’ametla per coco o per un altre fruit sec.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s