Cuina mallorquina · postres · receptes dolces

Setembre: tombats farcits de pasta reial

Per setembre és temps de collir ametles i tastar l’anyada. Per això, encara que es mengen més per Nadal, he cregut oportú iniciar l’estació tardorenca amb un dolç antic, una pasta fullada més tosca i rústica que la pasta dels doblegats, però contundent i saborosa per encarar els primers aires freds. La pasta reial és un dels farcits més antics i emprats de la rebosteria i trobareu infinitat de versions. La que veis aquí és ben senzilla perquè acompanya a una pasta contundent i crec que així n’hi ha a bastament.

Tot i la feina que duen, valen la pena pel resultat final. La versió d’aquest mes, és fruit de diferents manuals: el de na Caty Juan de Corral i el d’en Tomeu Arbona, Rebosteria tradicional de Mallorca i altres consultes que he fet per la xarxa.

Ingredients per als tombats
600 gr farina
100 gr sucre
3 vermell ou
2 ous sencers
1 tassa de les de cafè d’oli
1/2 tassa de les de cafè d’anís o d’aiguardent
200 gr de saïm
per a la pasta reial
200 gr ametles crues i pelades
200 gr sucre
250 ml aigua
1 polsim de canyella
1/2 pel de llimoma ratllada

Per fer la pasta reial picarem les ametles ben fines. En un cassó hi posarem l’aigua i el sucre i deixarem que bulli i espesseixi una mica. Hi posarem l’ametla picada, la canyella i la llimona i ho remenarem de tant en tant fins que sigui espès. Deixarem refredar.

Per als tombats

Tamisarem la farina. En un bol mesclarem 100 gr de saïm, el sucre, l’oli, l’anís o l’aiguardent, els ous i els vermells. Quan tenguem els ingredients ben integrats anirem afegint farina fins que tenguem una pasta que no s’aferra a les mans si cal afegir un poc de farina feis-ho però amb coneixement. Farem una bolla i la guardarem a la gelera durant 30 minuts.

Treurem la pasta, l’aprimarem en forma de rectangle fins que tenguem una capa fina i hi escamparem els 50 gr de saïm que ens queda. Aplegarem els costats més llargs cap al centre i tornarem a aplegar com si fos un llibre. En total haurem fet 4 plecs. Taparem la pasta amb film i la deixarem a la gelera 20-30 minuts.

Tornarem a estirar la pasta i farem la mateixa operació, evitant sempre que es rompi la pasta i enfarinant la superfície de treball i l’aprimador sempre que sigui necessari. La taparem amb film i la tornarem a la gelera mitja hora més.

Quan hagin passat els darrers 30 minuts de repòs, estirarem la massa ben fina i amb un tassó o un motllo circular tallarem tantes porcions com poguem. Posarem una culleradeta de pasta reial el mig del rotllo i el tombarem unint les voreres.

Posarem els tombats en una palangana de forn i els courem a 200ºC entre 15-20 minuts o fins que vegem que estan ben dauradets. Els deixarem refredar. Servirem empolsinats de sucre en pols.

Podeu fer qualsevol farcit: crema, cabell d’àngel, brossat, confitura o el que us faci més gola.

4 thoughts on “Setembre: tombats farcits de pasta reial

 1. hola !!!!
  moltes gràcies per una altre recepta tan bona!!!!!
  Les estic apuntant totes…
  per cert, aquest estiu he estat a Mallorca i vaig anar a veure el ferrater de Porreres que fa els motllosi en vaig comprar un de pasteló…. aviat el faré!
  et volía demanar si tens receptes antigues de “fiambres” d’aquests que es solen fer per nadal??? o un pollastre trufat….??
  moltes gràcies i una abraçada des de Barcelona.

  M'agrada

  1. Hola GUillem, m’alegra que trobis receptes que t’agraden i que provis de fer-les. Bona compra amb el motllo de pasteló. 1Miraré a veure què trob en els llibres que tenc. Al blog hi tenc un farcit molt interessant i que a mi en particular me va agradar molt, com el “Dolç antic de Nadal” però et serviria com a prepostre. https://taulaposada.com/2015/12/14/dolc-antic-de-nadal/
   Consultaré les receptes i te diré coses. Gràcies pel teu comentari!

   M'agrada

   1. Hola Guillem, pel que veig en els receptaris que tenc és que es fixen més en receptes de farcits, n’hi ha bastantes, que no pas en classificar-les per èpoques o festivitats. Però m’has despertat el cuquet i potser més endavant en prov alguna de cara a les festes.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s