Cuina mallorquina · General · postres · receptes dolces

Dolç antic de Nadal

Dolç antic de Nadal

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa que finalment, he duit a terme ara.

El punt àlgid de la temporada de matances sol transcórrer de finals de novembre fins a les darreries de desembre. Per les dates i perquè es tractava de conservar i aprofitar els fruits i aliments que hi havia a l’abast no em costa gens imaginar que antany elaborassin aquests dolços. 

Tot i que pot semblar una recepta estranya i curiosa el contrast entre la dolçor del farcit i el cruixent de la corna és, per al meu gust, una mossegada exquisida. Us recoman de veres que la faceu. Si no feis matances a ca vostra podreu trobar la corna a la carnisseria sense problemes.

He fet algunes modificacions a la recepta original, com amarar la fruita seca amb brandy, llevar una mica de sucre i panses, excessives per al meu gust. Si feis receptes antigues anau en compte amb les quantitats de sucre. En posaven més que no ara, possiblement per motius de conservació. Segons l’autora del llibre, aquest plat es treia a taula per Nadal, abans del torrons.

dolç antic Nadal

He d’agrair a ma mare l’ajuda per cosir els saquets, jo sola no sé si me n’hauria desfet. I, per a mi, era la part més complicada de tot plegat.

Ingredients
1 corna de porc de 20cm x 20cm aprox
Sal gruixada
125 ametlla crua
2 vermells d’ou
75-100 gr sucre en pols
1/2 pell de llimona ratllada
20 gr panses
6 albercocs secs
1/2 tassó de brandy
1/2 c/p canyella de bona qualitat

Aprimarem les voreres de la corna i la cosirem fent un saquet, amb espai suficient per poder-lo omplir. L’untarem de sal per dins i per fora i el farem degotar unes 24 hores aproximadament. Passat el temps li treurem la sal i l’eixugarem amb un drap.

Unes hores abans amararem les panses i l’albercoc sec tallat amb el brandy. Reservarem. El brandy ha de tapar la fruita.

dolc antic-nadal1

Batrem els vermells d’ou amb el sucre en pols fins que tenguem una crema blanquinosa. Hi afegirem les ametlles, la clovella de llimona ratllada, la canyella i la fruita seca amb el brandy inclòs. Mesclarem bé.

Omplirem el saquet amb aquest farcit i l’acabarem de cosir. El bridarem per donar força a la corna i l’enfornarem a 180ºC. Us recoman que el poseu en una palangana de forn damunt 2 culleres de fusta o 2 canyes, igual que si rostísseu una porcella. És important que no toqui el cul de la palangana per a què el suc no reblaneixi la pell. Jo el vaig tenir prop d’una hora i l’anava girant cada 15 minuts per a què es rostís bé per tot. Però això ja dependrà del forn que tengui cadascú

dolç antic-nadal2

El courem fins que sigui ben daurat i cruixent. Deixarem que refredi i el tallarem a bocins abans de treure’l a taula.

Notes

-Us recoman que aprimeu les voreres de la corna abans de cosir-la. Pot resultar complicat atravessar-la amb l’agulla si no ho feis.

-També és important disposar d’una agulla gruixada. La que veis a la fotografia és la que s’usa a casa per cosir els camallots.

dolç antic-nadal3

-No us esvereu si creis que la peça està poc farcida ja que s’infla dins el forn. Jo vaig pagar la novatada i quan el vaig fer amb el doble d’ingredients me’n va sortir la meitat a fora. Per saber si ja està prou farcit heu de pitjar al centre de la peça, intentant tocar el fons. Tot el que sobresurti hi està de més. Per aquest motiu és millor fermar el dolç, per donar-li força ja que el farcit s’eixampla.

dolç antic-nadal4

 

 

4 thoughts on “Dolç antic de Nadal

  1. Ahir ho estava llegint però després em vaig embolicar i no et vaig deixar el comentari, això d’estar en mil coses en comptes d’una en una. Així que aquest és el torró de què ens parlaves dissabte, estic sorprendidísima, segur que provar-ho va ser tota una experiència, i de les bones, molt bona entrada guapa.
    Besades

    M'agrada

    1. Hola Cati, sí, és aquesta. Deu fer tres anys ja que la vull fer, he fet tallar la corna cada any a les matances però fins a enguany no l’he fet servir. I no serà la darrera perquè en vaig quedar encantada. La segona que vaig fer sortirà a taula el dia de Nadal. Gràcies pel teu comentari. Besades i fins aviat!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s