Cuina mallorquina · General · pastes salades · Receptes salades · verdures

Espinagada

Espinagada

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva elaboració. Aquest dia ens reunim amb amics i familiars a taula per tastar-les. A Llubí, al meu poble, no se’n solien fer, ara és més habitual i se’n poden trobar al forn. L’espinagada més coneguda és la d’espinacs amb anguiles però també se’n fan de col i colflori amb llom. Les que veis aquí són un híbrid, que és com més m’agraden a mi, d’espinacs amb llom. Les anguiles em fan bastanta angúnia i no hi ha manera amb elles.

Les més famoses solen ser les pobleres, ben coentes i amb anguiles que pesquen a l’albufera encara que ara ja no totes les que trobam a Sa Pobla en provénen. En general són un rectangle de pasta que es tanca doblegant la massa de les voreres. Nosaltres sempre les hem clos fent els mateixos pessics dels cocarrois o de les panades. Per veure’n el pas a pas podeu clicar aquí. Amb aquesta forma de tancar-les la mossegada estarà més equilibrada entre pasta i verdura. A ca nostra ens agrada que siguin primes però anau alerta a fer-les-hi massa o després es foraden i surt el brou que humiteja la massa dins el forn.

Espinagada4

A aquestes que veis vaig mesclar la farina de blat amb 200 gr de farina de xeixa. El farcit esmentat seria per a un kg de farina cada un, aproximadament.

Ingredients
1 kg de farina
3 tasses de les de cafè d’aigua (345 gr aprox)
1 tassa de cafè d’oli (115 gr aprox)
150 gr saïm
per al farcit d’espinacs
4 manats d’espinacs
1 manat de bledes
1 manat de grells
2 porros
2 cebes
4 alls
12 tallades de llom o d’anguila
1-2 c/s panses
pebre bord
pebre bord coent
pebre bo
sal, oli
per al farciment de col
1 col borratxona
1 colflori
1 porro
1 manat de grells
1 ceba
4 alls
12 tallades de llom
1-2 c/s panses
pebre bord
pebre bord coent
pebre bo
sal, oli

Espinagada1

Primer de tot netejarem bé la verdura, especialment els espinacs que solen tenir molta terra. La tallarem cada una en un bol diferent. La tremparem al nostre gust, tenint en compte que ha de ser coenteta. Deixarem que reposi unes hores per a que es reblaneixi i agafi més els sabors de les espècies.

Amanirem també la carn tallada pel mig o les anguiles i reservarem.

Encendrem el forn a 180ºC.

Espinagada2

En un ribell o un bol gran mesclarem l’oli, l’aigua i el saïm amb les mans. Afegirem la farina i pastarem fins que tenguem una massa elàstica i manejable que no s’aferra a les mans. Si trobau que té massa farina afegiu-hi un poc d’aigua abans d’acabar de pastar del tot i us serà més fàcil integrar-la. La deixarem reposar una estona.

Agafarem una porció d’uns 250 gr i en farem una bolla que estirarem donant-li forma rectangular. Millor si l’estirau damunt un paper de forn ja que després pesarà una mica i serà millor per a que l’espinagada no sofreixi amb el transport. Posarem una grapada de verdura al mig, unes tallades de llom o anguiles segons el cas pel damunt, panses i una grapada de verdura més petita per tapar la carn. Aixecarem les parets de pasta de les parts més llargues i les unirem. Ara farem el mateix amb les curtes i les acabarem d’unir fent els pessics. La traslladarem a la palangana que haurem cobert amb paper de forn i seguirem amb la pasta fins que acabem.

Espinagada6

Les enfornarem uns 45 minuts o fins que vegem que són cuites a dalt i a baix. Si veis que surt molt de brou i no deixa coure la pasta serà millor que l’eixugueu amb un paper de cuina, anant en compte.

Un cop cuites deixarem que refredin una mica i ja les tendreu a punt.

Espinagada5

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s