carn · Cuina mallorquina · Receptes salades

Figatella

Si parlam dels nostres embotits les imatges s’omplen dels colors del pebre bord i el negre de la sang cuita. La sobrassada, sobretot, ha traspassat fronteres i ens identifica allà a on anam. No hi ha excursió ni viatge on no sigui un aliment bàsic indispensable per suplir un moment de mancança. La tríada: sobrassada, botifarró i camallot s’elabora a totes les matances de manera que el porc resta només en un record, esquarterat en gustoses viandes que proveiran tot l’any.

Les fórmules per obtenir aquestes preparacions es transmetien per tradició oral, a cada casa la seva, al gust de l’amo i la madona. No s’escrivien en plaguetes amb la resta de receptes. En els receptaris antics hi trobam una altra classe d’embotits, alguns d’ells importats de fora, altres pensats per aprofitar parts menys nobles. D’aquesta manera tenim el blanquet, un embotit fet amb cervell de moltó, porc o vadella, trempat amb ous, carn de pollastre o gallina, herbes i espícies que es posaven dins un budell i es bullia (Cuina mallorquina, Alcàntara Penya). Una vegada fred es podia torrar al caliu o posar en el brou. Hi ha altres peces que reben el nom del budell que l’acull com és el cas de la nora, cap de budelll gruixat del porc que s’omplia de pasta de botifarró o de qualsevol altre farcit.

Un cas a tenir en compte és la figatella, que apareix en el receptari del s. XVIII de Fra Martí. Aquesta peça, feta només amb el fetge del porc tallat a bocins o a tires i trempat amb clau, pebre bo, sal i canyella, s’embolicava amb un mesenteri o tel de sagí, es fermava i s’enfornava dins una greixonera. L’origen d’aquesta elaboració el trobarem en el frigatellu de Còrsega, una salsitxa de fetge de porc condimentada amb all que fou exportada pels comerciants genovesos cap a València en el s. XVI i des d’on segurament ens arribà. Encara ara a la Marina Alta, la Marina Baixa, la Safor i la Vall d’Albaida es coneix com a figatell, cuinat amb magre de porc i fetge picats, julivert i espècies, de forma rodona embolicat amb un tel i cuit a la planxa. Una combinació que ha pres certa força, a i a la que s’hi han afegit noves variants com el figatell de sípia. Una altra recepta de similar tipologia i forma, també embolicada dins un tel, és el fardel aragonès, que combina fetge de porc, xulla, carn magra, ous, julivert, pinyons i espècies.

En el nostre cas la figatella sembla que tengué una acceptació de curta durada. A part del llibre de F. Martí només trobam la seva presència, amb el nom de frigatetla, a Cuyna mallorquina d’Alcàntara Penya, aplec que recull moltes de les receptes del frare agustí. A Cuina popular de Mallorca (Sóller, 1931) hi trobam el que podria ser una variant sota el nom de fetge amb paper. Es fan unes capsetes de paper de barba i s’hi alternen a dins tallades de carn magra i fetges, herbes i espècies. Una vegada tancada es cou sobre les graelles. Més enllà de les modes, la desaparició d’aquest embotit podria estar causada per diversos factors. Per una part crec que es preferia emprar el fetge en altres elaboracions més populars pel que es reflecteix en els llibres de cuina. Per altre, l’existència d’embotits més gustosos i mengívols no degué jugar a favor de la seva pervivència. Actualment es pot trobar figatella a la venda gràcies al treball de recuperació d’algunes carnisseries.

Ingredients

400 gr fetge de porc

300 gr carn picada de porc

tel de sagí, budell o muleta

3-4 clau,

1/2 cullereta de canyella molta,

8 grans de pebre bo

4 grans pebre de jamaica

sal

En un murter picarem els grans del pebre bo, els de jamaica i el clau grosserament. Si no voleu trobar els bocins podeu posar les espècies moltes.

Tallarem el fetge a bocins petits i el mesclarem amb la carn picada, les espècies i la sal. Omplirem el budell i el tancarem intentant que el budell no estigui molt molt ple per evitar que esclati. El fermarem per donar-li forma, igual que si es tractàs d’un pollastre rostit. Si teniu una xarxa o una malla de cuina molt millor. El punxarem amb una agulla i el posarem en una palangana de forn amb dos dits d’aigua.

Courem la figatella a 180 ºC uns 50 minuts, girant-la a la meitat de la cocció.

Una vegada fora del forn deixarem que refredi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s