Cuina mallorquina · General · peix i marisc · Receptes salades

Juny: sardines farcides amb tomàtigues confitades

Un dels receptaris que més m’emociona tenir és el de La cuinera pràctica, editat a Felanitx l’any 1935. No ho és només pel que conté, un gran mostra de cuina popular i senzilla, sinó perquè és el darrer receptari que es publicà abans de la guerra civil i perquè l’editor fou assassinat pel bàndol franquista per enveges i per les seves idees progressistes. El llibre que tenc a casa no és un original, sinó l’edició crítica editada per Miquel Font i Poquet en el 2008.

Vaig fer proves amb tres classes de peix per fer aquesta recepta: arengades, sardines i verat. Les tres són bones opcions però preferesc les sardines per no ser tan salades ni tan grosses ja que crec que és un plat per fer com a entrant o aperitiu. La tomàtiga confitada matarà una mica la sal de les arengades si és que les preferiu. Les quantitats d’aquí són aproximades.

Ingredients
12 sardines netes i obertes
3 ous
julivert
15 olives trencades i gustoses
1 all, canyella
1/2 llesca de pa
llet
farina
1/2 copeta de vi blanc
per a les tomàtigues
tomàtigues de la pera
oli
herbes aromàtiques
alls
sucre morè i sal

Escaldarem les tomàtigues, treurem la pell, les partirem per la meitat de per llarg i buidarem les llavors amb l’ajuda d’una cullereta. Les deixarem degotar. Posarem les tomàtigues en una palangana de forn i les empolsarem de sucre, després hi posarem els alls laminats, la sal i les herbes aromàtiques. Les regarem d’oli en abundància i les enfornarem a 90ºC unes 2 hores i mitja.

Per fer les sardines, demanarem a la peixateria que ens les obrim i les netegin d’escates, butza, cap i espina central, unides per un costat.

Banyarem el pa amb la llet i bullirem 2 ous. Picarem els ous bullits amb les olives sense pinyol, la canyella, el julivert, l’all i el pa escorregut de llet. Rectificarem de sal. Omplirem les sardines amb aquesta pasta de manera que les poguem cloure.

Farem una pasteta amb l’ou batut, la farina i el vi blanc i hi banyarem les sardines, anant en compte per a què no surti el farcit. Les fregirem en oli ben calent i les deixarem escórrer sobre paper absorbent.

Acompanyarem les sardines amb les tomàtigues i alguna herbeta aromàtica. Les tomàtigues que us sobrin les podeu guardar en el mateix oli, en pots o un tàper. Millor si es fa una conserva bullint els pots tapats d’aigua, un mínim de 20 minuts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s