General · postres · receptes dolces

Pastís de peres macerades en vi dolç

Pastís de peres en vi dolç

M’agrada la massa sablé per la seva versatilitat i bon resultat. A més, el seu sabor i la textura solen ser del gust de tothom. Fa poc vaig fer aquestes tartaletes per a les postres del Siset, unes tartaletes de peres cuites en vi dolç i que després s’enriqueixen amb la reducció del vi…mmm, una delícia. Jo vaig emprar un oporto però podeu fer servir un pedro ximénez o un marsala. Amb els ingredients indicats podreu fer una tarta de 22cm de diàmetre i dues tartaletes de 12 cm cada una. Si només feis tartaletes en sortiran entre 6 i 8.

Ingredients

per a la massa sablé
250 gr farina
125 gr mantega
1 ou
1 c/s llet
1 c/s aigua
2 c/p sucre en pols
1 mica sal

per al farcit
4 peres
1 pell de llimona
200 ml oporto
300 gr sucre
100 ml aigua
175 gr mantega
3 ous
200 gr ametlla mòlta
50 gr farina

tarta de peres i toffe5

Primer de tot farem la massa. Mesclarem la farina tamisada, la sal i el sucre en un bol. Hi afegirem la mantega a daus ben freda i la integrarem fregant els ingredients amb les mans fins que ens quedi com a miques de pa. Si teniu un processador d’aliments aquesta passa serà molt més senzilla. Hi sumarem l’ou, l’aigua i la llet. Mesclarem integrant-ho tot. Farem una bolla. L’embolicarem amb paper film i la deixarem a la gelera una hora com a mínim.

Estendrem la massa sobre una superfície lleugerament enfarinada fins que sigui suficientment gran per a què cobreixi les parets del nostre motllo. Ens ajudarem de l’aprimador enfarinat embolicant-hi la sablé i la traslladarem al motllo prèviament untat de mantega. Pressionarem la pasta per adaptar-la i tallarem els sobrants. La punxarem amb una forqueta per a què pugui sortir l’aire i la cobrirem amb paper vegetal, sobre el qual hi posarem cigrons o una altra llegum que actui com a pes. Deixarem que reposi a la gelera mitja hora com a mínim.

tartaleta de peres2

Encalentirem el forn a 180ºC. Enfornarem la massa sablé ben freda entre 10 i 15 minuts. La treurem del forn, llevarem el pes i la tornarem a coure, en blanc, uns 5 minuts més.

Aprofitarem el repòs de la massa per fer el farcit. Courem les peres senceres, pelades i sense cor amb el vi, 150 gr de sucre, la pell de llimona i l’aigua. Deixarem que bulli fins que siguin cuites. Deixarem que refredin en el líquid, les treurem i les tallarem de per llarg. Per altra banda, reduirem aquest almíbar fins que ens quedi com una melassa. Reservarem.

tartaleta de peres1

Fondrem 150 gr de mantega. Batrem els ous amb el sucre restant i hi afegirem la mantega fosa. Després hi posarem l’ametlla mòlta i la farina tamisada. Abocarem aquesta crema dins la tarta i hi disposarem les peres per damunt, solapant-les en cercle. Fondrem la mantega restant i pintarem les peres amb ella. Enfornarem la tarta entre 20 i 25 minuts o fins que vegem que la crema ja és cuita i daurada.

Servirem la tarta acompanyant-la amb la reducció de vi dolç.

Nota: És important que en fer la massa sablé només mesclem els ingredients fins a integrar-los. No l’hem de pastar i l’hem de manejar el mínim possible. També és important que sigui ben freda quan l’estirem. Si feis tartaletes és millor anar treient la massa en porcions de la gelera. També és important que sigui ben freda quan la posem al forn. Així es mantendrà ferma i no ens baixarà a causa de la calentor.

Podeu coure les peres el dia abans i també fer la massa i així el dia que heu de coure la tarta teni temps de fer altres coses.

tartaleta de peres4

 

 

 

 

6 thoughts on “Pastís de peres macerades en vi dolç

 1. òndia, quin pastisset més bo!! Em guardo la recepta, aquests pastissos esponjosos-sucosos són la meva perdició, he he he. I amb pera encara més bé que amb poma, pel meu gust. I aquest vi dolç… quina delícia!! I així petits, molt bonics. petons

  M'agrada

  1. És cert que són una perdició i la reducció de vi ajuda en el cas de que trobis la massa d’ametlla seca. A més, la pots guardar molt de temps i emprar-la per a altres receptes. Gràcies per la visita!

   M'agrada

 2. Tenen una pinta fantàstica! A mi m’encanten les peres, les provaré de fer!

  En poden menjar els nins? A la meva filla també li encanten i no se si fetes en vi són aptes per a infants, malgrat es reduexi l’alcohol…

  M'agrada

  1. Hola Iolanda, em pens que no hi ha d’haver perill pel que fa a la teva filla. L’alcohol s’evapora i tampoc no n’hi ha tanta quantitat que li pugui fer mal. En tot cas, si passes pena, evita posar-li la reducció al seu bocí. Esper que vos agradin, ja em contaràs la teva experiècia. Gràcies per visitar el blog. Besades

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s