carn · Cuina mallorquina · General · Receptes salades

GENER: Baldana de xot farcida, amb guarnició de pastanagues a la taronja i romaní

Després de molt de temps torn a publicar i a actualitzar el blog. Enguany, com a mínim, ho faré una vegada al mes. I és que la revista Sa Plaça va tenir la idea de confiar-me les receptes que es troben en el parenòstic del 2020. La intenció era adaptar i revisar antics receptaris i llibres de mestres de la cuina mallorquina i menorquina. A mi el projecte em venia al pèl perquè per una part recull la meva part d’historiadora i per l’altre l’afició a la cuina. I com que tenc un grapat de llibres de cuina antiga vaig triar aquelles receptes que me feren més ganes publicar. Dotze receptes adequades a la temporada i que fossin variades: carn, peix, verdures, salat, dolç, pasta… dotze plaers rescatats que esper que siguin del vostre gust.

Per rebre l’any no hi ha com fer-ho amb un plat del llibre Aplec d’usos de cuina al Pla de Mallorca d’en Biel Frontera, el tio Biel Coramet, un retorn ple de nostàlgia a anys enrera. Menjar a ca seva era passar gust del que menjaves, però sobretot de la companyia i de la sobretaula perquè era un gran conversador i sabia moltes històries del poble. M’hauria passat hores i hores escoltant coverbos de temps passat, de gent que ja no vivia, oficis de possessions que només coneixeré d’oïda, supervivència i intel·ligència dins l’austeritat de la pobresa i la postguerra… històries que em lligaven i em connectaven als meus ancestres.

Ho tenia complicat a l’hora d’elegir una recepta i he volgut celebrar-ho amb aquesta baldana farcida que convida a la festa. Un plat deliciós per recordar als meus, per curar l’enyorança d’una taula compartida que ja no tornarà.

Ingredients
1 baldana de xot
400 gr de carn picada mesclada
8 albercocs secs
8 prunes seques
2 ous
1 ceba
2-3 alls
Moraduix, julivert
250 ml de xerés, conyac o vi
Sal, pebre bo
Per a les pastanagues
8 pastanagues
4 taronges
1 cm de gingebre fresc
1 all, romaní

Unes hores abans o el dia anterior, macerarem la fruita seca amb el licor. Reservarem. Salpebrarem la baldana. Picarem la ceba, els alls i les herbes i ho mesclarem amb la carn capolada. Colarem la fruita seca (reservarem el licor), la tallarem petita i la posarem amb la resta del farcit. Salpebrarem i lligarem la carn amb els ous batuts. Estendrem la baldana i com que sol ser llarga la podem tallar en dues parts. Escamparem el farcit per damunt, enrodillarem i la fermarem. En una paella enrossirem la baldana per totes bandes i la posarem en una palangana de forn, amb el licor que havíem guardat i un tassó d’aigua. Enfornarem a 180 ºC durant 45. Baixarem el forn a 120ºC i l’hi deixarem una hora més. Anirem girant la peça de tant en tant i regant de suc, evitant que se sequi.

Per a les pastanagues, sofregirem el gingebre ratllat i l’all en una paella amb una mica d’oli. Hi afegirem el romaní i les pastanagues. Saltejarem. Hi abocarem el suc de taronja i deixarem que redueixi.

Servirem amb la carn tallada a rodanxes i acompanyada per les pastanagues.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s