General · pa · pastes salades · Receptes salades

Panets de xapata

Whole kitchen en la seva Proposta Salada per al mes de novembre ens convida a preparar un clàssic italià “Ciabatta”.

A finals dels anys 90 la xapata va guanyar molta popularitat. La seva crosta cruixent, la molla melosa i esponjosa  i una major resistència al temps que les baguets ha permès que avui encara sigui un dels tipus de pa més venut. Tot i la seva senzillesa, la seva elaboració és més complicada que el pa corrent perquè els períodes de fermentació són molt llargs i és necessari respectar-los. Però, com quasi tot a la cuina, només cal un poc de paciència per tenir uns panets deliciosos i cruixents que en tot cas sempre podreu congelar i consumir quan us venguin de gust.

Ingredients (per 12 panets)

per a la biga

250 gr farina de força tamisada
5 gr llevat premsat
150 ml aigua del temps

per a la massa

500 gr farina de força tamisada
300 ml aigua del temps
15 gr llevat premsat
2 culleretes de sal
4 cullerades d’oli verge

Començarem fent la biga esmicolant el llevat en un ribell o en un bol. El disoldrem amb l’aigua i afegirem la farina gradualment. Pastarem uns minuts i la taparem per a què reposi a temperatura ambient entre 8 i 10 hores.

Quan hagi passat aquest temps prepararem la massa fonent el llevat premsat amb l’aigua. Hi afegirem la biga i mesclarem el conjunt amb les mans intentant integrar-ho tant com poguem.

Afegirem la meitat d ela farina i ho treballarem fins a obtenir una pasta molt aferradissa. Ho batrem amb les mans fins que sigui elàstica i s’estiri amb facilitat. No vos preocupeu si s’aferra molt i no hi afegiu farina per evitar-ho. Treballau-la de baix cap a dalt incorporant aire, com quan es fa una coca tovada. La taparem i deixarem que reposi 2 hores o fins que hagi passat 2 vegades el seu tamany inicial.

Desinflarem la pasta i afegirem l’oli i la sal. Incorporarem la resta de la farina a poc a poc fins que tenguem una bolla llisa i elàstica. Tornarem a tapar-la per a què reposi 1 hora o fins que hagi doblat el seu tamany.

Posarem la pasta sobre una superfície enfarinada i la dividirem en 12 porcions. Amb cada una d’elles farem bolles que posarem en una palangana separades a certa distància unes de les altres. Les enfarinarem generosament i les deixarem tapades uns 30 minuts més. Possiblement s’escamparan, no passeu pena que una vegada al forn s’inflaran altra vegada.

Encalentirem el forn a 230ºC. Enfornarem els panets entre 15-20 minuts o fins que estiguin daurats. Els deixarem refredar sobre una reixa metà·lica i ja els tendrem a punt per menjar!

Per qüestions de temps, la massa va estar molt més temps fermentant del que hauria però no va passar res, al contrari. El resultat va ser molt satisfactori i poder-ne menjar quan fa poc que havien sortit del forn va ser tot un plaer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s