General · postres · receptes dolces

Flaó

El flaó és el pastís més popular de la rebosteria eivissenca. Unes postres que daten de l’època medieval, fresques i saboroses i que aguanten molt bé el pas dels dies. Me sembla que és una boníssima manera d’acabar un dinar o acompanyar un cafè o un te a mitjan horabaixa. He vist diverses receptes del flaó i finalment m’he fet la meva, mesclant el formatge tendre amb el brossat i el formatge d’ovella, pensant en el gust i la cremositat.

Ingredients

per a la base

250 gr farina

125 gr mantega

2 c/p batafaluga o llavors d’anís verd

ralladura d’una llimona

30 gr sucre morè

1 ou

2 c/s licor d’anís

1 pessic de sal

per al farcit

250 formatge tendre de cabra

100 gr de brossat

150 gr formatge ovella

175 gr sucre morè

2 c/s herbassana

1 c/p llimona ratllada

Començarem fent la base del pastís. Tamisarem la farina en un bol, hi afegirem el sucre, la sal, la batafaluga, la ratlladura de llimona i la mantega a daus, molt freda. Amb les mans mesclarem els ingredients i integrarem la mantega amb la resta fins que tenguem una textura granulosa (Si teniu un processador d’aliments vols estalviareu molta feina en aquest pas). Afegirem l’ou i l’anís ho lligarem fins que tenguem una massa lligada. No la pastarem. Farem una bolla i la taparem. La deixarem a la gelera reposant 30 minuts. Passat aquest temps l’estendrem i la posarem en un motllo baix i desmuntatble i la tornarem deixar a la gelera.

Mentrestant aprofitarem per fer el farcit. Ratllarem el formatge d’ovella i el formatge de cabra, el brossat, el sucre, els ous i la llimona ratllada en un bol. Ho picarem amb el túrmix fins que tenguem una crema fina. Després hi posarem l’herbassana i mesclarem.

Encendrem el forn a 170ºC. Quan sigui calent treurem la base de la gelera i hi abocarem la crema de formatge. L’enfornarem uns 30 minuts o fins que vegem que és cuita. La treurem i deixarem que refredi sobre una graella. És millor fer-la d’un dia per un altre per a què agafi bé el gust de l’herbassana.

Abans de servir-lo el decorarem amb sucre glass i unes fulletes d’herbassana.

*Nota: Si afegim l’herbassana en fer la crema, aquesta es tenyirà de verd quan la passem pel túrmix. Per aquest motiu és més recomanable posar-la-hi al final.

Podeu coure la massa en sec una mica abans, si vos agrada més cuita. Si ho feis així pensau a punxar la massa per tot arreu amb una forqueta i posau-hi pes sobre paper vegetal (cigrons, mongetes blanques crues,…) I, sobretot, que la massa sigui ben freda en dur-la al forn per evitar que baixi. En 15 minuts en tendreu prou.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s