Cuina mallorquina · ous · Receptes salades · verdures

Abril: greixera d’ous, el plat de Pasqua dels ermitans

La cuina dels ermitans és una cuina austera i senzilla. Els ermitans, molt conservadors en els seus costums, eren poc amics d’innovacions i modernitats. La seva alimentació es basava en el consum de llegums i verdures, cereals, ous i peix. La carn estava prohibida i només en menjaven per prescripció mèdica i amb moltes reticències. Era freqüent que fessin desdejuni els divendres de cada setmana i els 40 dies de Quaresma. Per aquest motiu, el plat que us indicam aquí suposava un autèntica delícia per uns paladars acostumats a la més absoluta frugalitat. La recepta original la trobareu al llibre La cuina dels ermitans, de Miquel de Binifar, on s’hi apleguen els costums i receptes d’aquestes comunitats religioses.

Vos anim a provar aquest guisat, amb molt poc aconseguim un plat formidable i realment econòmic, amb ingredients recurrents del nostre rebost. Hi podeu posar qualsevol bolet o altres verdures que cregueu oportunes o de temporada. Amb aquestes quantitats n’hi ha prou per 2 o 3 persones.

Ingredients
4 o 5 patates
1 ceba
3 tomàtigues de ramellet
1 cabeça d’alls sencera
5 ous (1 és per arrebossar)
6 xampinyons
6 mongetes verdes
2 carxofes
Galeta picada
1 tassó de vi negre
1 litre d’aigua
1 c/p de pebre bord
Sal, pebre bo, oli d’oliva
Herbes aromàtiques: herbassana, romaní, farigola, tarongí, alfabeguera, llorer, moraduix
Per a la picada: 1 grapada d’ametles torrades, 2 galetes d’oli, 1 all, julivert

Primer de tot bullirem els ous. Mentrestant pelarem les patates i les tallarem de cantó, les fregirem i les degotarem en un plat amb paper absorbent. Arrebossarem els ous que haurem partit per la meitat de per llarg. Els fregirem i els deixarem sobre paper absorbent. Reservarem.

Tallarem la ceba en brunoise. Ratllarem les tomàtigues. Farem un fermall amb les herbes aromàtiques. Prepararem la resta de les verdures.

Sofregirem la ceba en una greixonera amb una mica d’oli. Quan sigui ben rossa hi afegirem la tomàtiga i deixarem que cogui a poc foc, remenant de tant en tant per a què no es cremi. Quan sigui ben cuit hi afegirem el pebre bord, els xampinyons, la cabeça d’alls i les herbes aromàtiques, remenarem i hi afegirem el vi, sal i pebre bo. Quan faci uns minuts hi abocarem l’aigua. Deixarem que bulli 20 minuts a foc mig lent i sense tapar.

Aprofitarem per fer la picada posant tots els ingredients en una picadora.

Passat el temps indicat afegirem les patates, la picada que haurem mesclat amb una mica del brou, la carxofa i les mongetes. Contarem 10 minuts més. Quan en faltin 5 hi posarem els ous per a què es confitin. Afegirem aigua si fos necessari i corregirem de sal. I a la taula!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s