carn · General · Receptes salades

Moussaka amb moniato i sobrassada

Per fi hem arribat a la meva estació preferida, la tardor. M’agrada veure la llum tardorenca de l’horabaixa apagant el cel, el contrast profund entre el verd dels arbres, les herbes incipients i el blau del cel amb nigols intermitents. Sentir encara el dia llarg que a poc a poc s’acaba, les primeres fredors de l’aire i l’humitat dels dies de pluja que canten i sadollen tot el que està a punt d’oferir la terra. I amb tot això, collir els darrers fruits de l’estiu que van donant pas  a les noves verdures de l’estació encetada. Fruites noves, tenyides de carabassa i vermell, fruita seca acabada de madurar, carnosos bolets que clivellen i aromatitzen l’estora de fulles dels alzinars.

Al meu hort encara i neixen albergínies i alguna tomàtiga que m’han servit per a fer aquesta recepta. M’agrada poder gaudir dels aliments de temporada i per aquest motiu he incorporat el moniato a la moussaka. Un pastís d’albergínies d’origen grec força conegut i que he pogut tastar de diferents maneres. Alguns fets amb capes que alternaven patata, albergínia, beixamel i carn, altres que substituïen les patates per pasta… aquí la part de carbohidrat ve en forma de moniato. Com que la moussaka és potent, he mirat de fer-la tan lleugera com m’ha estat possible. No és una recepta gens complicada però sí laboriosa.

Ingredients (4-6 persones)
3 albergínies
400 gr carn picada mesclada
100 gr sobrassada
1 moniato grosset
1 ceba
parmesà ratllat o 1 mozzarella
600 gr tomàtiga pelada
1 raig de vi negre o de brandy
1/2 pebre coent
alls
llorer, romaní, sàlvia (opcional)
per a la beixamel
700 gr llet
70 gr maizena
50 gr oli
1 ceba
1 all
llorer, nou moscada, sal, pebre bo

Tallarem l’albergínia a rodanxes iguals i les posarem en un bol amb aigua i sal uns 30 minuts com a mínim.

Pelarem el moniato i el tallarem a rodanxes, el posarem en un recipient amb un raig d’oli, sal, sàlvia i pebre bo. Mesclarem bé per a que s’unti bé d’oli i el colocarem en una safata de forn. L’enfornarem uns 15-20 minuts a 180ºC. Si preferiu el podeu fregir en lloc de fer-lo al forn. Reservarem.

Farem el mateix amb l’albergínia ja colada de l’aigua. La tremparem amb una mica d’oli, sal, pebre bo, i herbes. L’enfornarem entre 15 i 20 minuts a 180ºC. Reservarem.

Tallarem la ceba en brunoise, la courem amb una mica d’oli en una paella. Quan sigui transparent hi posarem la carn, remourem i hi afegirem la sobrassada. Mesclarem bé i deixarem que la carn es cogui. Salpebrarem després d’afegir la sobrassada. Quan tenguem la carn a punt la deixarem degotar dins un colador fi per a què deixi anar tot el greix de la sobrassada. Reservarem.

Picarem la tomàtiga. En una paella aromatitzarem unes 2-3 cullerades d’oli amb el llorer, el pebre coent, 2 alls i una mica de romaní i sàlvia al gust. Alerta que aquestes dues herbes poden amargar la salsa. Hi afegirem la tomàtiga i el vi negre i deixarem que es faci la salsa uns 10 minuts. Salpebrarem i reservarem.

Per fer la beixamel capolarem la ceba i l’all fins que sigui una pasta. En una olla encalentirem l’oli i hi courem la pasta de ceba. Quan sigui rossa hi posarem la maizena i la remenarem amb unes varilles uns dos minuts. Hi posarem la llet tèbia a poc a poc, la nou moscada, sal i pebre bo i anirem lligant i remanant els ingredients constantment amb les varilles fins que tenguem una salsa sense grums.

Ara que ho tenim tot llest farem capes en una palangana fonda de forn. Primer hi posarem una cullerada de beixamel, després albergínia, una cullerada de beixamel, carn picada, una capa de salsa de tomàtiga, el moniato al forn, repetirem amb una altra capa d’albergínia i anirem alternant les capes fins que acabem els ingredients. Acabarem la moussaka amb una darrera capa de la salsa beixamel i el formatge ratllat. Enfornarem a 180ºC uns 30 minuts. Servirem ben calenta.

Nota: Com que la sobrassada amolla greix vaig optar per fer la carn per separat de la salsa de tomàtiga i així colar l’oli sense perdre tomàtiga. Però si us és igua, podeu fer la salsa de tomàtiga juntament amb la carn.

Les capes d’albergínia i de patata de la moussaka es solen fregir. Com veis aquí jo he optat per coure ambdues al forn, vosaltres mateixos.

 

2 thoughts on “Moussaka amb moniato i sobrassada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s