General · postres · receptes dolces

Pastís de carabassa amb nata i caramel salat

Una de les fruites de tardor que més m’agrada i consumesc és la carabassa. Rostida a làmines dins el forn, només amb una mica d’oli, pebre bo i sal és un dels meus sopars més recurrents. En postres l’havia feta en bescuits però no en aquesta versió del pastís de carabassa americà. Vaig partir de la recepta del llibre de Hummingbird però al final hi he fet bastantes modificacions, sobretot perquè duia molt de sucre, cosa comú en els dolços americans.

Ingredients per a un motllo de 23cm diàmetre
Per a la massa sablé
250 gr farina
1 c/s sucre
125 mantega
1 ou
1 c/s llet
per al farcit de carabassa
450 gr polpa carabassa rostida
2 ous
200 gr llet evaporada
130 gr sucre
1/4 clau mòlt
1 c/p canyella
1 c/p gingebre en pols
1 c/s farina
1c/p sal
per a la nata
250gr nata
1 c/s formatge cremós
2 c/s sucre
caramel salat
per al caramel salat
150 gr sucre
200 gr nata 35% M.G.
50 gr mantega
1 c/p sal en escates

Primer de tot farem la massa. Mesclarem la farina tamisada, la sal i el sucre en un bol. Hi afegirem la mantega a daus ben freda i la integrarem fregant els ingredients amb les mans fins que ens quedi com a miques de pa. Si teniu un processador d’aliments aquesta passa serà molt més senzilla. Hi sumarem l’ou, l’aigua i la llet. Mesclarem integrant-ho tot. Farem una bolla. L’embolicarem amb paper film i la deixarem a la gelera una hora com a mínim.

Estendrem la massa sobre una superfície lleugerament enfarinada fins que sigui suficientment gran per a què cobreixi les parets del nostre motllo. Ens ajudarem de l’aprimador enfarinat embolicant-hi la sablé i la traslladarem al motllo prèviament untat de mantega. Pressionarem la pasta per adaptar-la i tallarem els sobrants. La punxarem amb una forqueta per a què pugui sortir l’aire i la cobrirem amb paper vegetal, sobre el qual hi posarem cigrons o una altra llegum que actui com a pes. Deixarem que reposi a la gelera mitja hora o més.

Encalentirem el forn a 180ºC. Enfornarem la massa sablé ben freda entre 10 i 15 minuts. La treurem del forn, llevarem el pes i la tornarem a coure, en blanc, uns 5 minuts més.

Mentre  aprofitarem per fer el farcit. Picarem la polpa de carabassa amb el túrmix fins que tenguem una crema fina. Hi afegirem el sucre i mesclarem amb les varilles manuals, després els ous d’un en un, procurant no incorporar molt d’aire. Hi abocarem la llet evaporada a fil i després la farina, la sal i les espècies que haurem tamisat prèviament.

Posarem la crema sobre la massa precuita i enfornarem el pastís a 170ºC uns 30 minuts o fins que vegem que ha quallat i no tremola quan el movem. El treurem i deixarem que refredi sobre una reixa.

Per fer el caramel bullirem primer la nata. Reservarem. Posarem el sucre en una cassó alt i deixarem que es fongui fins que prengui una tonalitat de mel però sense que es cremi. Treurem el cassó del foc i hi afegirem la nata a fil i sense deixar de moure-ho amb unes varilles. Alerta que esquitxa i crema molt!!! afegirem després la mantega i la sal. Remenarem bé i posarem al foc 1 minut sense deixar de remanar. No ha de bullir. Ara que ja tenim el nostre caramel el deixarem refredar fins que sigui el moment. El podeu guardar a la gelera durant un mes.

Amb unes varilles elèctriques batrem la nata freda i hi afegirem el formatge cremós i el sucre fins que sigui ben estable. La posarem en una màniga pastissera i decorarem el pastís com més ens agradi. L’acabarem amb uns fils de caramel salat.

2 thoughts on “Pastís de carabassa amb nata i caramel salat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s