Cuina mallorquina · General · peix i marisc · Receptes salades

Suquet de Cap Roig

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser elevat. Per a mi un Cap Roig bullit amb un raig d’oli d’oliva verge extra de la millor qualitat és un dels millors plats del món. Em feia moltes ganes fer una entrada on fos el protagonista. Quan els vaig veure al mercat no ho vaig dubtar gens, encara es movien! la peixatera em va dir que els acabaven de dur de la barca que té el seu home. Crec que mai havia comprat un peix tan fresc. Llàstima que a la fotografia no s’apreciï com es movien. Em varen fer tantes ganes que vaig pensar que faria un suquet.

 

Els suquets són plats senzills que donen molt bon resultat a la taula. La base no es fa a partir d’un sofregit i per això és una recepta lleugera i recomanable que pot tenir infinitat de variants. Si teniu ingredients de qualitat, una bona picada i controlau la cocció segur que en gaudireu molt. I si teniu el fumet fet d’abans, en 20 minuts podreu seure a taula.

El fumet o brou de peix que llegiu aquí està fet a partir de les espines i els caps de dos  Cap Rojos d’uns 300 gr cada un, un altre de sencer i les espines i el cap d’un lluç que feia uns 3kg quan era sencer. És un bon moment per aprofitar espines i caps que tengueu guardats d’altres vegades. També és important que demaneu que us separin els lloms del Cap Roig. Aquest peix és més saborós com més gran és la seva mida però si el voleu aprofitar bé dependrà dels que sigueu a taula.

Amb aquest ingredients podreu fer un suquet per a 2-3 persones

Ingredients
Per al fumet
1 porro
1 ceba
2 pastanagues
1 fulla de llorer
1 all
1 kg d’espines i caps dels cap rojos i peix de sopa
2’5 l aigua
julivert
api
sal, grans de pebre bo
per a la picada
fetge de rap (amb la meitat n’hi ha prou per a 2-3 persones)
8 avellanes
8 ametlles
1 all
fulles de julivert
1 galeta d’oli
safrà
llavors d’anís o de fonoll
per al suquet
2-3 patates parmentines mitjanes
750 ml de fumet
picada
2 Cap Rojos
250 gr musclos

 

Primer de tot farem el fumet. Posarem l’aigua al foc i quan bulli hi afegirem les verdures netes i tallades a bocins grossos, la fulla de llorer, els grans de pebre, sal i l’all. Quan l’aigua torni a arrancar el bull baixarem el foc i deixarem que cogui uns 20 minuts. Passat aquest temps hi posarem les espines i el peix net de butzes, sang i escates. Quan torni a bombollejar comptarem 20 minuts més. En aquest punt anirem treient les possibles impureses que vegem a la superfície. Rectificarem de sal. Apagarem el foc i deixarem que infusioni el julivert i l’api uns 5 minuts més. Després destaparem l’olla per a què el brou respiri. Quan sigui tebi el colarem i reservarem.

Pelarem les patates de cantó, esqueixant-les per a què amollin el midó i ens ajudin a espessir el brou. Les posarem en una cassola i les taparem amb el fumet. Deixarem que coguin entre 10 i 15 minuts. Mentrestant farem la picada.

 

Torrarem el fetge de rap en una paella fins que sigui ben cuit. El drenarem d’oli. Picarem les llavors i el safrà en un morter amb l’all i el julivert, afegirem els fruits secs, la galeta i hi posarem el fetge. Picarem fins que tenguem una pasta fina. També podeu fer la picada posant tots els ingredients en una picadora.

Quan la patata estigui quasi cuita hi posarem la picada, mourem per a què s’integri bé amb el brou i tot seguit hi posarem el peix. Tres minuts després hi repartirem els musclos nets, vigilant que no n’hi hagi cap de mort. Ho deixarem 3 minuts més i quan els musclos s’hagin obert apagarem el foc i servirem.

Les patates de varietats farinoses són més adequades per a aquests tipus de plat, per això us recoman les parmentines.

 

 

2 thoughts on “Suquet de Cap Roig

 1. Uau, quina meravella de recepta! Si el cap-roig ja és un peix respectable per ell mateix, amb aquest suquet se l’acaba d’honorar. A casa som família de pescadors, així que segur que provarem aqueixa recepta ben aviat.
  Avui he fet una descoberta amb aquest bloc. Xafardejant una mica hi he vist receptes del tot interessants. L’enhorabona per l’autenticitat de la cuina que ens mostres, en llegir les passes d’una recepta i les tècniques que descrius em ve al cap la imatge de la meva padrina enmig dels fogons, com un temps… gràcies!
  I aprofitant l’avinentesa, et convid a fer un cop d’ull també al nostre projecte, a jaescuit.cat.
  Salut!

  M'agrada

  1. Gràcies, Antoni. Sempre és agradable que l’intercanvi de receptes també aporti comentaris. He pegat una ullada a la teva pàgina i m’ha agradat molt el que hi he vist. Me sembla una bona manera d’honorar la cuina meditrrània. Ens veim per la xarxa. Gràcies per les teves paraules!!!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s