General · postres · receptes dolces

Braç de gitano amb crema de castanyes

Braç de gitano amb crema de castanya

Feia algunes setmanes que em rondava pel cap com emprar les castanyes, ara que n’és el temps. Les veia sovint a la botiga totes temptadores i per fi em vaig decidir. Aquestes són unes postres senzilles, no tenen secret. Potser el que més temps us durà serà pelar les castanyes. Però si les bulliu una estona o les torrau, serà ben fàcil i entretingut i també les podeu comprar ja cuites. La crema és la pastissera bàsica que sempre faig però enriquida amb el fruit sec. Tant el bescuit com la crema es fan en un moment i són una bona base per a multitud de dolços. El xarop, per la seva part, es pot aromatitzar amb una mica de licor, amb vainilla o alguna espècie que us agradi. Es conserva molt bé a la gelera així que si us en sobra el podeu guardar ben tapat per a una altra ocasió.

Ingredients
per al bescuit
4 ous
4 c/s farina
4 c/s sucre
per a la crema de castanyes
200 gr castanyes pelades i cuites
500 gr + 60-80 gr llet
120 gr sucre
2 ous
30 gr maizena
1/2 canó de canyella
1/2 beina vainilla
2 fulls de gelatina
per al xarop
50 gr sucre
50 gr aigua
1/2 c/p extrcte de vainilla

Per fer el braç de gitano mesclarem els rovells amb el sucre i batrem fins que ens quedi una crema escumosa i sigui més blanquinosa. Afegirem la farina a poc a poc sense deixar de batre ambles varilles. Pujarem els blancs a punt de neu i els posarem en tres tandes a la crema d’ou, en moviments envolvents amb una espàtula. Abocarem la massa sobre una palangana coberta amb paper vegetal. L’estendrem de manera uniforme, fent un rectangle i enfornarem a 180ºC durant 8-10 minuts. Una vegada cuita la posarem sobre un drap de cuina i l’enrodillarem. Deixarem que refredi.

braç gitano-castanyes

Per fer la crema picarem les castanyes i les mesclarem amb 60-80 gr de llet, de manera que ens quedi una crema que no sigui massa espessa. Reservarem.

Retirarem mitja tassa de llet dels 500 gr que tenim i bullirem la resta amb la canyella, les llavors de la beina de vainilla i la beina. Aturarem els foc quan arrenqui el bull i la deixarem infusionar fins que sigui tèbia. Dissoldrem la maizena dins la mitja tassa de llet que havíem retirat. Batrem els ous amb el sucre i hi afegirem la llet amb maizena. Colarem la llet bullida i l’anirem posant a fil sobre els ous sense deixar de batre amb les varilles.

Hidratarem els fulls de gelatina en aigua freda. Tornarem dur la crema al foc i hi  afegirem la crema de castanyes. Remenarem constantment fins que espesseixi. Retirarem i hi posarem els fulls de gelatina. Enfilmarem a pell i la deixarem refredar.

Farem el xarop bullint l’aigua, el sucre i la vainilla en un cassó. Quan s’hagi dissolt el sucre el deixarem al foc un o dos minuts més. Reservarem.

braç gitano-castanyes1

Estendrem el bescuit, retirarem el paper vegetal i el calarem amb el xarop amb un pinzell. Escamparem la crema ja freda i la repartirem bé per tot arreu però deixant un extrem llarg del rectangle sense crema. Començarem a enrodillar per la part llarga que en té fins que tenguem el braç de gitano. Tallarem els extrems i el decorarem com més ens agradi. Jo vaig reservar una mica de crema per napar les parets de l’exterior. El durem a la gelera per a què agafi consistència.

Vaig guardar algunes castanyes senceres i les vaig cobrir de xocolata. A més de ser un bombonet la mar de bo em serviren per a acompanyar el pastís. Bon profit!

 

 

2 thoughts on “Braç de gitano amb crema de castanyes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s