Cuina mallorquina · entrants · General · Receptes salades · verdures

Colflori en motllo amb botifarró

Motllo de colflori-botifarró

La colflori és una verdura tan odiada com estimada. Potser per l’olor quan cou o pel seu sabor particular, no té les simpaties de tothom. Aquí a Mallorca la solem consumir molt en el farcit dels cocarrois, és un dels ingredients principals de les sopes de pa o de les sopes escaldades i també en cuinats i arrebossats.

Jo cercava una altra forma de fer-la que no fos l’habitual i vaig recórrer al llibre de tots els llibres de la cuina tradicional de Mallorca, la mare i el pare, el més editat en aquesta illa: Cocina selecta mallorquina de na Coloma Abrines Vidal. Madò Coloma va ser cuinera tota la vida a casa de senyors i recollí en aquest volum la seva sapiència davant els fogons. És un llibre fantàstic, un mirall del funcionament de les cuines d’antany, dels ingredients bàsics, del tarannà de l’autora. Un recull molt interessant i absent quasi bé de pesos i mesures, per la qual cosa és imprescindible que interpretis les receptes i les adaptis als usos i costums d’ara. Moltes vegades he vist com ma mare el consultava: “Ves a cercar-me el llibe de madò Garumbau”… no sé d’on s’ha tret el mal nom, però ella l’anomena així. A part de les receptes, aprofita per contar endevinalles, escriure oracions i donar alguns consells, com recomanar a les mares que comprin el llibre a les filles. Ma mare em va regalar el seu i li agraesc enormement perquè és un tresor per a mi. És del 1986, la 17a edició. Coloma Abrines va anar afegint receptes fins que publicaren la 8a en el 1970, moment en el qual tenia 83 anys i es trobava major per seguir ampliant el llibre.

Motllo de colflori2

Aquí hi he posat botifarró però hi podeu posar sobrassada, formatge, sol o el que més us véngui de gust. Amb aquestes quantitats n’hi va haver per a 4 persones.

Ingredients

1 colflori petita
2-3 ous
3 botifarrons
1 ceba
2 alls
1 fulla de llorer
sal
galleta picada
orenga
pebre blanc

motllo de colflori

Bullirem la colflori tallada a ramets durant 10 minuts. Colarem i esclafarem amb una forqueta grosserament. Reservarem.

Tallarem la ceba a quadrets i la sofregirem amb els alls i el llorer. Quan sigui cuita la deixarem degotar sobre un paper absorbent. Descartarem el llorer.

Mesclarem la colflori, la ceba, els ous batuts, orenga i sal i pebre al nostre gust. Ens ha de quedar un pasta que no sigui espessa, per això, si no basten dos ous, pòsau-n’hi un altre.

Farem una capa de colflori en el motllo untat d’oli, una altra capa de botifarró tallat a rodanxes i una altra de colflori. Empolsarem de galleta picada, hi abocarem un raig prim d’oli per damunt i ho enfornarem a 180ºC durant 20 minuts aproximadament.

Servirem calent o tebi.

Motllo de colflori1

 

One thought on “Colflori en motllo amb botifarró

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s