conserves · entrants · General · pastes salades · Receptes salades

Muffins amb gamoneo i confitura de tomàtiga


Passejant per la blogosfera em vaig topar amb el blog Cocido de sopa i amb la recepta que veureu clicant a l’enllaç. Em va semblar una bona manera de fer uns muffins aprofitant diferents confitures que tenia en el rebost, així com un formatge fantàstic al qual no acabàvem de donar sortida a casa. Aquest estiu passat anàrem a Astúries i compràrem un tros de gamoneo, un formatge fumat i madurat posteriorment en coves, de gust fort i lleugerament picant. Ja he declarat en anteriors entrades la meva passió per la carxofa i per altres aliments, però la meva debilitat autèntica és el formatge. Per mi no hi ha cap embotit que pugui fer-li costat i quan vaig de viatge m’agrada tastar les varietats locals, sobretot aquelles que són imossibles de trobar a Mallorca. Mai no n’he trobat cap que no m’agradàs, tot i que n’hi ha de molt baixa qualitat al mercat, ben descartables. Només la gran quantitat de greix que aporta fa que no en mengi tan sovint com m’agradaria.

He fet aquesta recepta amb confitura de pebres i amb la de tomàtiga i ambdues opcions m’han agradat molt. Com que el gamoneo és difícil de trobar vos recoman qualsevol formatge blau o de cabra, com a la recepta original.

Amb aquestes quantitats me’n varen sortir 9.

Ingredients

per a la confitura de tomàtiga

1 kg de tomàtigues pelades i sense llavors

600 gr sucre

1 vaina de vainilla

per als muffins

2 ous

100 gr sucre

220 ml oli girassol

210 gr farina

60 ml llet

5 gr sal

5 gr impulsor químic

9 culleradetes de confitura de tomàtiga

9 talls de formatge

Per a la confitura: Posarem una olla al foc amb les tomàtigues tallades a trossos petits, el sucre, la vaina de vainilla i les llavors de la vaina. Ho deixarem coure una hora, hora i mitja i anirem remenant de tant en tant per a què no s’aferri. Aturarem el foc i taparem l’olla. Al dia següent tornarem posar l’olla a coure fins que vegem que la tomàtiga està ben caramel·litzada i ja no queda líquida. Si voleu podeu fer aquesta operació en tres dies, donant temps més curts. Dependrà de com vos agradi d’espessa.

muffins gamoneo4

Per fer els muffins encalentirem el forn a 210ºC .Batrem els ous amb el sucre fins que blanquegin. Hi posarem l’oli i seguirem batent. Afegirem la llet i després la farina tamisada amb l’impulsor i la sal. Batrem fins que sigui homogeni.

Prepararem capsules de muffins i hi abocarem una cullerada de la massa dins cada una. Seguidament hi afegirem una cullereta de confitura de tomàtigues i al damunt un tall de formatge. Posarem una cullerada més de la massa i quan les tenguem totes llestes les enforarem uns 15 minuts. A fora del forn les deixarem refredar sobre una reixa.

muffins gamoneo5

Acompanyants d’una ensalada són un bon entrant o totes soles en un bufet no vos decepcionaran.

Si no voleu fer la confitura podeu emprar qualsevol que tengueu a casa. L’ordre en què poseu la confitura i el formatge no és important, dependrà una mica de si és molt líquida la melmelada. Si ho és, recoman l’ordre que us he dit, sinó no és important.

Pot semblar que a la fotografia del tall són crus per dins però es deu a l’efecte del formatge.

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Muffins amb gamoneo i confitura de tomàtiga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s