carn · General · pa

Souvlakis (pintxos de porc) amb menta i fonoll, crema mutabal, salsa de iogurt i pa de pita especiat

Whole kitchen en la seva Proposta Salada per al mes de juny ens convida a preparar Souvlaki i Pa de Pita.

El souvlaki és la versió grega dels pintxos i esper que el títiol de la recepta no hagi retgirat a ningú. Els podeu amanir de la manera que volgueu, amb herbes o espècies i poden ser del que més us agradi. En general faig els pintxos de pollastre amb moltes espècies diferents. Però avui he canviat una mica i així no em cans tant del mateix. Un altre dia publicaré la recepta de pollastre.

Ingredients

Per als pintxos:

600gr carn de l’agulla del porc
fulles d’herbassana
fulles de sàlvia
fonoll
2 alls
1 cullereta de nyora en pols
1 cullerada sèsam
1 carabassó
tomàtigues xerri
sal, pebre bo, llimona

per al mutabal
1-2 albergínies torrades i pelades
1 all petit
1-2 cullerada de iogurt natural
1 cullereta de sèsam daurat
1 cullereta julivert picat
comí, llimona, pebre bo, sal, oli,

salsa de iogurt

1 iogurt
llimona, herbassana picada, sal, llimona

pa de pita (8 unitats)

500 gr de farina de blat blanca
15 gr de llevat premsat de forner
1 1/2 cullerada d’oli verjo
300 ml aigua tèbia
sal
pebre sishuan, pebre rosa, romaní

Com fer el pa de pita

En un bol gran hi posarem el llevat esmicolat amb l’aigua i l’oli i ho mesclarem fins que el llevat es fongui. Anirem afegint la farina a grapades fins que la hi haguem posat tota i la pastarem. Quan tenguem una massa homogènia que no s’aferra a les mans, farem una bolla, la deixarem en el bol i la deixarem reposar en un lloc càlid tapada amb un drap durant una hora o fins que dobli el volum.

Passat aquest temps pastarem la bolla i hi afegirem les espècies al nostre gust. Tornarem fer una bolla i la deixarem reposar una hora més com a mínim. Desinflarem la pasta i la dividirem en vuit porcions més o manco semblants ( d’uns 100 gr aproximadament). Farem bolletes i amb l’ajuda d’un aprimador les aplanarem i les deixarem en una palangana enfarinada generosament. Les taparem i les deixarem descansar 30 minuts més. Mentrestant posarem el forn a la màxima potència.

Una vegada passat el temps indicat, enfornarem les pites per tandes de dues en dues durant 5 minuts o fins que vegem que s’han inflat sobre la reixa del forn. En posar-les-hi cal vaporitzar-les amb aigua. Les treurem i les deixarem refredar un poc sobre una reixa. Les taparem amb un drap per mantenir una crosta blana. Just abans de menjar les pites les podem daurar una mica però és important que no es daurin massa dins el forn perquè sinó es trenquen i no podrem obrir-les.

Com fer els souvlakis

Posarem la carn tallada a daus regulars en un bol amb les herbes picades, l’all ratllat, el sèsam, la nyora, una mica de llimona, el pebre bo i la sal. Ho mesclarem bé i ho deixarem reposar un mínim de trenta minuts. Passat el temps farem els pintxos alternant la carn amb  el carabassó tallat a daus gruixats i acabant-los amb una tomàtiga xerri. Ho regarem amb un fil d’oli i ho enfornarem a 180ºC entre 10 i 15 minuts. També es poden fer a la plantxa a foc lent o a la brasa. Aquí he aprofitat que tenia el forn calent i m’ha anat la mar de bé.

Com fer el mutabal i la salsa de iogurt

Per al mutabal posarem tots els ingredients en el tassó del túrmix i ho picarem fins que tenguem una crema fina. Si tenim morter és més aconsellable que amb el túrmix.

Per a la salsa de iogurt mesclarem els ingredients en un bol i ho rectificarem de sal al gust.

Una vegada tenim totes les parts a punt, muntarem el kébab tallant una part del pa de pita, l’obrirem i l’omplirem al nostre gust amb les salses i la carn, acompanyat d’una mica de lletuga tallada fina, ceba tendra en juliana i tomàtiga.

4 thoughts on “Souvlakis (pintxos de porc) amb menta i fonoll, crema mutabal, salsa de iogurt i pa de pita especiat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s