Cuina mallorquina · entrants · galletes · General · llegums · Receptes salades

Galetes de mongetes

Un dels pitjors moments de la setmana era quan tocava dinar de cuinat. La nit abans els llegums romanien en remull preconitzant el drama. Hora de posar peu davall taula m’asseia davant el plat com la reu que esperava la condemna. Els minuts esdevenien hores fins que a força de cullerades i glopades d’aigua acabava el suplici. Quasi sempre menjàvem llenties o mongetes pintades, confits com en dèiem a casa. Per sort les faves i les mongetes blanques no sovintejaven gaire.

Els llegums han estat la base de la nostra alimentació. Quan es feia cuinat n’hi havia per a un parell de dies, allargant-lo amb arròs o fideus. Algunes d’aquestes lleguminoses les coneixem des de fa molts d’anys. Les mongetes, en canvi, arribaren amb els aliments que s’importaren del Nou Món. Les mongetes eren un dels aliments més consumits pels nadius americans i, a diferència d’altres aliments provinents d’Amèrica, foren assimilades amb rapidesa quan arribaren a Espanya. Com que es menjaven faves i fesols i en algunes regions de castella es consumia la mongeta de careta (vigna sinensis)la introducció de les mongetes americanes fou realment senzill. Així es difongueren ràpidament i substituiren a l’antiga espècia amb molta facilitat, també a causa de la seva major qualitat. Es consumien verdes i seques tant a les taules dels rics com dels pobres. Els cronistes de l’època no esmenten les varietats que arribaren i en parlen en assimilació a les faves i als fesols que coneixien. Actualment la mongeta és el llegum amb major nombre d’espècies i totes elles provenen pràctivcament de la phaseolus vulgaris que és la que vingué d’Amèrica.

En el cas de Mallorca, le mongetes apareixen per primera vegada en el manuscrit G del receptari de Fra Martí, una còpia manuscrita del s. XIX. Aquesta recepta, mongetes frites, es couen i es fregeixen lleugerament per després mesclar-les amb un sofregit de llom, patates i cuixot i el que es tengui per donar-los gust. També s’hi afegeixen alls, la part blanca dels grells, pebre bort, espècies i tomàtiga. És a dir, un frit de verdures amb gran protagonisme dels nous ingredients com la patata, la tomàtiga i el pebre bord.

De la mateixa època trobam una recepta a Antics receptaris, una menestra de menudos, mongetes o de patates. Com podem constatar, la presència d’aquest llegum en els receptaris és gairebé residual. No serà fins al s. XX que tendrà un paper mes important en els llibres de cuina. A Cuina popular de Mallorca (Sóller, 1931) apareixen diferents indicacions: mongetes, mongetes a la sevillana i mongetes borratxes.

A La cuinera pràctica (Felanitx, 1935) les trobam cuinades de dues maneres diferents: una granada de mongetes verdes i una altra de ben curiosa, les galetes de mongetes blanques i pintades. Una fórmula molt similar als falafels de la cuina àrab. Per aquest motiu em vaig decidir a reproduir-la per a la recepta d’aquesta setmana.

En el cas de Menorca, De re cibaria (1923) esmenta diversos plats amb la mongeta com a protagonista, tant verda com seca. Alguns d’aquests exemples són les mogetes fresques i tendres i les mongetes seques amb salsa.

Si sentiu la mateixa aversió que jo per les mongetes començareu a canviar d’opinió després de cuinar aquestes galetes, quasi bé unes raoles. Una opció fantàstica per introduir aquest tipus d’aliment en els infants. Esper que siguin del vostre gust.

Ingredients
120 gr de mongetes pintades
1 c/s bicarbonat
60 gr de pa ratllat

1 ou
oli d’oliva
julivert

1 all
sal, pebre bo, cilantre en pols, pebre bort, pebre bo

Posarem les mongetes en remull la nit abans amb la cullerada de bicarbonat. Colarem i bullirem en aigua i sal uns 45 minuts o una hora. Colarem i les posarem a la picadora amb el julivert i l’all. Picarem fins que tenguem una pasta. La mesclarem en un bol amb el pa , l’ou i les espècies fins que tenguem una massa homogènia que ens permeti treballar-la. Si ens queda molt clara afegirem una mica més de pa. Posarem la pasta a la gelera mitja hora per a què agafi cos. Amb l’ajuda d’una cullera formaren boletes i les fregirem en oli d’oliva. Les degotarem sobre paper absorbent i servirem tot d’una.

Podeu emprar mongetes cuites en conserva si voleu fer més via. Si no tolerau el gluten podeu substituir la galeta picada per flocs de civada sense gluten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s