General · pasta i arròs · peix i marisc · Receptes salades · verdures

Sardines confitades amb espelta saltejada, verduretes i pesto d’albergínia

 

La varietat de grans que podem trobar al mercat és una meravella que no podem deixar escapar si volem tenir una dieta diversa, equilibrada i sana. L’espelta, en aquest cas, és un blat antic recuperat després d’anys en decliu a causa de la seva baixa productivitat. Té, a favor, que és més digestiu que el blat corrent i un alt contingut en proteïnes d’elevat valor biològic. Com a gra sencer es pot emprar de la mateixa manera que el gra d’arròs, en ensalades, saltejats i multitud de preparats.

En aquesta recepta la vaig fer amb unes verdures, les que hi havia a la gelera, unes sardines confitades facilíssimes de fer i un pesto d’albergínies. Anem a la recepta, que es fa en un obrir i tancar d’ulls.

Ingredients
4 sardines
75 gr espelta en gra
1 pastanagó
1 remolatxa
1/2 carabassó
1/2 c/p cúrcuma
sal i pebre bo
oli per a confitar
julivert
per al pesto d’albergínies
1 albergínia
1 manat de fulles d’alfabeguera
1 all
1 c/s parmesà
2 /s d’avellanes o nous
julivert
sal i pebre bo
oli
llimona

Primer de tot torrarem l’albergínia. L’embolicarem amb paper d’al·lumini i l’enfornarem una hora aproximadament a 180ºC. La treurem quan sigui ben cuita, la pelarem i deixarem que degoti l’aigua que conté. Posarem tots els ingredients del pesto en el tassó del túrmix, hi posarem 3 c/s d’oli i els picarem fins que ens quedi una crema fina. Afegirem oli si ens convé. Regarem amb unes gotes de llimona al gust. Salpebrerem.

Bullirem l’espelta uns 35 minuts. Ha de quedar tova però sense que ens quedi pastosa. Passarem per aigua freda i reservarem.

Netejarem les sardines retirant escates, l’espina central, la butza, el cap i totes les espines que poguem. Netejarem de sang i les degotrem panxa per avall sobre paper absorbent. Posarem oli abundant en una olla, l’aromatitzarem amb alguna herba que ens agradi, julivert, llorer o alls. Quan  arribi als 60ºC, hi posarem les sardines per tandes i les hi tendrem fins que vegem que són cuites. Si no teniu termòmetre o no podeu controlar la temperatura de l’oli el millor és posar el foc al mínim, quan comenci a bombollejar hi posarem les sardines i retirarem l’olla del foc. Quan vegem que són cuites i el peix hagi canviat de color el treurem i el degotarem sobre paper absorbent.

Tallarem les verduretes en brunoise. Les saltejarem un minut i hi afegirem l’espelta i la cúrcuma. Saltejarem 2 o 3 minuts més.

Emplatarem posant el pesto a baix, al damunt un llit del saltejat d’espelta i les sardines. Acompanyarem amb unes escates de sal i a gaudir-ne!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s