ensalades · entrants · General · peix i marisc · Receptes salades

Tomàtigues cor de bou amb sardines en conserva casolana i alvocat

Ensalada de sardines amb tomàtigues cor de bou

La tomàtiga cor de bou és una varietat pròpia de les Illes Balears que es caracteritza per la seva forma acorada i carn vetada, molt gustosa. El moment de collita sol ser al mes de juliol per als primers planters i al setembre per als darrers. Aquest estiu el meu pare es va animar a sembrar una gran quantitat de varietats de tomàtigues i la preferida per tots va ser, sense cap dubte, aquesta fruit preciós tant per l’aspecte com pel gust. Ara en podeu trobar al mercat tot l’any, a preus escandalosos. Si qualque dia heu de fer alguna cosa especial, val la pena. Un consell, és tan bona que no cal disfressar-la. Hi ha coses que com més senzilles, més bones són.

Havia vist una ensalada semblant a la pàgina web del Comidista, una pàgina que consult sovint i que recoman des d’aquí. No som consumidora habitual de sardines tot i que m’agraden. He fet diversos intents per conservar-les i aquesta manera és la que més m’ha convençut. Duen una mica de feina de netejar, un treball no massa agradable però com que després les podreu conservar, sempre va bé fer-ne de més i així tenir-ne per a una altra vegada.

No he posat quantitats perquè dependrà de cada un. Evidentment la podeu fer com volgueu, els ingredients són només una idea.

Ingredients

Sal
Sardines
Tomàtigues cor de bou
Alvocat
Ceba
Sal, oli verjo, vinagre de mòdena, pebre bo

ensalada de sardines2

Passarem les sardines per aigua per treure la sang o el suc que puguin tenir i les eixugarem una mica. No les obrirem. En un recipient farem capes de sardines i les taparem de sal. Deixarem a la gelera un mínim de 12 hores.

Passat aquest temps les treurem, netejarem de sal, les obrirem pel ventre i llevarem les butzes, les escatarem,  descartarem els caps i tallarem en filets traient-los l’espina central i la pell. Una vegada estiguin ben nets, els salarem una mica i els cobrirem d’oli. Reservarem unes dues hores com a mínim.



ensalada de sardines5

Muntarem l’ensalada tallant les tomàtigues a rodanxes, hi disposarem els alvocats i la ceba i les sardines repartides al damunt. Podeu acompanyar-la amb una vinagreta que haureu fet emulsionant 3 parts d’oli per 1 d’un bon vinagre. Salpebrarem i llestos.

Per conservar les sardines que us sobrin les posareu en un pot de vidre cobertes d’oli. Els tancarem fort i els bullirem tapats d’aigua en una olla. Courem un mínim de 20 minuts i deixarem que refredin a dins. En treure’ls, els deixarem cap per avall unes hores per a què facin el buit. Etiquetarem amb la data i el nom i guardarem en un lloc sec i amb poca claror. Així ja les tendreu a punt per a un altre dia.

3 thoughts on “Tomàtigues cor de bou amb sardines en conserva casolana i alvocat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s