carn · General · Receptes salades · verdures

Galtes de vedella amb gremolata d’avellanes i xutnei de pinya

Mirant l’índex del blog em vaig adonar que les receptes de carn no hi abundaven massa. No en som una gran consumidora, m’agrada però no en excés i sempre solc menjar el mateix. Com que gaudesc fent coses noves i donar pas a nous sabors em vaig decidir amb les galtes. No recordava haver-les provat mai, ni les de vedella ni tampoc les de porc. Fa uns mesos vaig veure aquesta fantàstica recepta de Y sigo en la cocina, un blog que recoman moltíssim. Em va encantar i des de llavors ja l’he feta en unes quantes ocasions. Per contrastar la melositat de la carn la vaig acompanyar amb un xutnei, una salsa especiada i agredolça que es pot fer del que més vos agradi. Tenia mitja pinya que no volia tudar. No era gran cosa al natural però fent-la així va quedar molt bé.

He fet algunes variacions respecte a la recepta original, sempre he emprat galtes de vedella però segur que les de porc han de ser boníssimes. Amb una peça per persona n’hi ha prou perquè són grossetes.

Galtes1

Ingredients

Per a les galtes de vedella

2 galtes de vedella

100 ml brou de carn

100 ml vi sec

romaní o farigola

2-3 cullerades de julivert

1-2 alls

1 cullereta de pell de llimona ratllada

8-9 avellanes

sal, pebre bo, oli

Per al xutnei

1/2 pinya

2 cebes

3 claus

1 cullereta llavors de cilantre

1 cullereta de cardamom

1/2 cullereta llavors nigella

1 part branca vainilla

1 part branca de canyella

100 ml vinagre de vi blanc

6-8 cullerades de sucre

1 mica de sal

Encalentirem el forn a 180ºC. Salpebrarem les galtes i untades d’oli, les posarem en una palanagana amb la part del greix a baix. Passats 20 minuts regarem la carn amb el vi i el romaní o la farigola. Quan s’hagi evaporat l’alcohol baixarem el forn a 160ºC, girarem la peça i hi abocarem el brou. Deixarem que cogui uns 45-60 minuts més, depenent del tamany de la peça.

Galtes4

Farem la gremolata picant el julivert i els alls. Hi posarem les avellanes picades grosserament i la pell de la llimona. 10 minuts abans de treure la carn l’espolvorejarem amb la`picada.

Per al xutney de pinya:

Galtes2

Picarem el cilantre i el cardamom en el murter. Posarem un raig d’oli en una paella i hi afegirem les espècies picades, la nigella, el clau, la canyella, la vainilla i les seves llavors prèviament raspades de la vaina. Aromatitzarem l’oli un minut i hi posarem la ceba tallada en juliana. Poc després hi afegirem la pinya tallada a daus. Ho mesclarem bé i quan la ceba sigui transparent hi abocarem el vinagre, la sal i el sucre. Reduirem el foc al mínim i ho deixarem coure fins que s’hagin evaporat els líquids, més o manco 20-30 minuts.

 galtes3

Acompanyarem les galtes de vedella amb el xutnei. Tot i que poden semblar seques per la fotografia, queden meloses i molt suaus. Per a mi, que el que no m’agrada és la carn que s’ha de mastegar molt, és un plaer.

La salsa que ens sobri es pot conservar en pots de vidre. Els bullirem al bany maria coberts d’aigua un mínim de 20 minuts. Seran un bon recurs per acompanyar un altre plat o una taula de formatges.

 

2 thoughts on “Galtes de vedella amb gremolata d’avellanes i xutnei de pinya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s