Cuina mallorquina · galletes · General · postres · receptes dolces

Estrelles

Estrelles

Les Estrelles, crespells, risses,… (el nom varia segons el poble) són les galletes tradicionals de Mallorca de les festes de Pasqua. Amb tot l’embalum de feina d’aquests dies: panades, robiols, greixoneres de brossat, frit,… les estrelles esdevenen la part destinada a les mans dels infants i és en la seva elaboració on més hi poden participar. És freqüent que hi hagi estrelles sense punta, conillets desorellats i un sense fi de mutilacions provocades per la superposició dels motllos sense gaire control. Però tant és, mentre els nins s’ho passin bé i formin part de la festa segur que les pastes seran boníssimes.

Estrelles1

Enguany han estat unes festes diferents a casa meva i per primera vegada, d’ençà que tenc consciència, no hem fet les panades el Dijous Sant. Hem baratat tots els aconteixements i també, per primera vegada, he fet les estrelles, tota sola. Ahir els meus nebots en varen fer i no vaig poder-ne participar massa, només amb la pasta. La recepta que seguim és, per mi, la millor del món i per això la vos faig arribar.

Les quantitats són per un Kg de farina i en surten una barbaritat, solen durar totes les festes. De totes formes els nins de casa meva fan moltes visites al pot que les estotja i ben aviat s’han esvait les estrelles.

estrelles2

Ingedients

1 kg de farina

400 gr saïm

400 gr sucre

8 vermells d’ou

1 tassa de cafè antiga d’oli

1/2 tassó suc de taronja

1 pessic sucre avainillat o 1 pessic de canyella en pols

ratlladura d’1 taronja

ratlladura d’1 llimona

En un ribell hi mesclarem el saïm, el sucre, les ratlladures, el pessic de vainilla, l’oli i el suc de taronja. Ho mesclarem bé amb les mans de manera que el saïm es fongui i es mescli tot. Afegirem els vermells d’ou i ho integrarem bé. A poc a poc anirem afegint la farina fins que ens quedi una pasta que no s’aferri a les mans. Si veim que ens fa falta farina n’afegirem a poc a poc, no ens hem de passar.

estrelles3

Aplanarem la pasta amb l’aprimador en una superfície lleugerament enfarinada. Amb els motllos desitjats farem les formes i les posarem a la llauna. Tornarem a repastar els retalls fins que ja no ens en quedin. Les enfornarem a 180ºC uns 20 minuts aproximadament. Quan vegem que ja estan daurades a alt i a beix les podrem treure i deixar refredar.


Estrelles6

Quan sigin fredes les guardarem en un recipient hermètic. Duren molt de temps, encara que són tan bones que no tendreu temps de calcular les setmanes.

Quan aprimem la pasta no ens ha de quedar massa prima perquè és una mica fràgil i es trencarà quan les poseu a la llauna.

Va molt bé tenir motllos de diferents formes, els nins es diverteixen més si poden triar i s’aprofita més l’estirada de la pasta.

Estrelles5

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s