Cuina mallorquina · entrants · General · peix i marisc · Receptes salades

Coca de jonquillo

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de cuinat! la única pega d’aquest peixet eren els ulls, els crec crec que feien quan els rosegaves m’escarrufava molt, cosa que encara em passa. No he provat de fer mai les raoles de ma mare però sí que m’he atrevit a cuinar aquesta coca. L’any passat en vaig tastar una de semblant i la vaig trobar mel. I ara, que està de temporada, me la va tornar a recomanar na Xisca, la peixatera del meu poble, que sap dur el negoci de meravella i aconsella molt bé a la clientela.

Aquesta és una coca senzilla i no fa falta posar un excés de peix. Només que cobreixi la pasta ja n’hi ha ben abastament. A casa va tenir molt d’èxit, el gustet que queda del jonquillo, mesclat amb les verdures és fantàstic. No en quedarà ni una mossegada, vos ho assegur.

Ingredients
per a la pasta
350 gr farina
150 gr cervesa
100 gr oli d’oliva
1 pessic de sal
per al farcit
400 gr de jonquillo
1 manat de bledes
1 manat d’espinacs
1 manat de grells
1 ceba
3 tomàtigues de ramellet
2-3 alls
1 manadet de julivert
oli, pebre bord coent, pebre bord dolç, pebre bo, sal

Començarem netejant i tallant les verdures. Trinxarem les bledes, els espinacs, el julivert i els grells. Tallarem la ceba en juliana, les tomàtigues a bocins petits i també els alls. Ho amanirem amb les espècies i un raig d’oli i deixarem que reposi per a que la verdura s’estovi i agafi gust.

Farem la pasta mesclant l’oli amb la cervesa i el pessic de sal. Afegirem la farina i mesclarem fins que tenguem una massa que no s’aferra a les mans.

Estendrem la pasta sobre la llauna. Hi escamparem el jonquillo de manera que ens quedi ben repartit. Finalment taparem el peix amb la verdura tal i com es veu a la fotografia.

Enfornarem la coca a 170ºC, amb calentor a dalt i a baix uns 45 minuts o fins que vegeu que la sola de la pasta és cuita. Deixarem que refredi sobre una reixa i hi abocarem un fil d’oli verge abans de servir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s