Cuina mallorquina · pastes salades

Panades de pasta escaldada

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha produït amb els anys és que hem deixat de posar llevat així no es reblaneixen i duren més dies. D’ençà que tenc el blog he practicat altre maneres de fer-ne com les de pasta dolça i ara aquestes, que no duen saïm i s’escalda la farina, la qual cosa fa que ens quedi una pasta cruixent. Vaig treure la recepta del llibre “rebosteria tradicional de Mallorca”, d’en Tomeu Arbona, artesà propietari del Fornet de la Soca i que ha fet molta feina en la recerca de receptes pròpies de Mallorca, moltes de les quals s’han deixat de fer i es troben en situació de semi oblit.

Si cercau una recepta que no tengui saïm vos recoman que faceu aquesta, de veres que val molt la pena. Jo les vaig farcir de pollastre i carxofes i indic les quantitats que vaig emprar per si voleu tenir una referència o les voleu fer igual, a mi m’agradaren ben molt. Vosaltres podeu fer el farcit que més ràbia us faci, clar que sí!

 

Ingredients
per a la pasta
900 gr de farina
350 gr aigua
300 gr oli
per al farcit
1 kg de pollastre
6 carxofes
4 grells
1 porro ( la part blanca)
2 alls
sobrassada tallada a daus
fulles de julivert
canyella, clau, nou moscada,
pebre bord
oli, sal, pebre bo

Tallarem el pollastre a bocins petits i el mesclarem amb la canyella, nou moscada, el clau, la sal, un raig d’oli i el pebre bo al nostre gust. Reservarem.

Tallarem els cors de les carxofes a bocins petits (si són molt grossos poden rompre la pasta), els grells i el porro a brunoise, els alls i les fulles de julivert. Mesclarem la verdura i la tremparem amb el pebre bord, el pebre bo, sal i un raig d’oli. Reservarem.

Podeu preparar el farcit el dia abans per a què agafi més gust.

 

Tamisarem la farina. Posarem l’aigua i l’oli en una olla alta i la posarem al foc. Quan bulli hi afegirem 500 gr de farina i remenarem fins que s’integri als líquids. Retirarem del foc i deixarem que entebeeixi dins un ribell. Hi sumarem la resta de farina i pastarem fins que sigui una massa homogènia. Ens ha de quedar una pasta elàstica i manejable així que si hi heu d’afegir aigua, feis-ho,

Jo vaig dividir la pasta en porcions de 75 gr cada una. De cada una en treureu una petita bolla que serà la tapadora. Per a fer les panades podeu seguir el pas a pas que vaig fer amb les panades dolces, que eren de carn i pèsols. Em pens que queda bastant entenedor. Les omplirem amb una capa de verdura, 2 bocins de sobrassada i una capa de carn. És important que les faceu ben plenes perquè després al forn minven. Taparem amb la tapadora i la clourem fent pessics.

Les enfornarem 40 minuts a 180ºC i les deixarem refredar sobre una reixa.

Bon profit i bona setmana de Pasqua!!!

 

 

3 thoughts on “Panades de pasta escaldada

  1. Quina meravella! mira que tinc el llibre però encara no he tingut temps per llegir-lo detingudament, ara tinc una altra excusa per fer-ho aviat, m’encanta aquesta versió sense mantega, les provaré segur. Besades guapa

    M'agrada

    1. Bé que faràs! amb farina de xeixa segur que queden espectaculars. Gràcies per visitar el blog i deixar el teu comentari. Besades i fins aviat!!!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s