General · postres · receptes dolces

Caquis amb almívar de vaïnilla (sense sucre)

Caquis amb almivar de vainilla

És tan agraït per al paladar quan comença una nova estació. Arriba un moment en què desitges retrobar nous aliments. La tardor, per a mi, és una de les millors estacions: bolets de tota casta, carabasses, cols de brussel·les, moniatos, magranes, codonys, caquis,…  un ventall ple de possibilitats s’obre dins la cuina i m’encanta!

Dimarts vaig anar al mercat ecològic de Plaça dels Patins i hi vaig comprar uns caquis petits i madurs que em semblaren perfectes per fer aquesta recepta. Aquesta fruita, pel que he llegit, és una de les més antioxidants que hi ha i té també propietats anticancerígenes. A aquestes propietats beneficioses per a la salut hi hem d’afegir una dolçor accentuada i una textura gelatinosa que no sempre és del gust de tothom. A mi em transporten a la infantesa perquè el meu padrí matern tenia caquiers i en menjàvem tota la temporada. De fet, a casa seva només hi havia la fruita dels arbres que ell sembrava i de la qual en tenc un record inesborrable. Enyor especialment les figues de moro, els albercocs, els millors que he menjat mai, i sobretot les nesples. Una fruita de tardor de textura pastosa, ara quasi bé desapareguda i que s’havia de deixar madurar estesa en un lloc ombrívol.

Per fer aquestes postres no necessitareu massa ingredients, es fan en un minut. Els meus caquis tenien la mida d’un ou o més petit i tot. En vaig fer tres per persona. Em sembla que serien equivalents a 1 dels grossos.

caquis-vainilla

Ingredients
6 caquis petits
100 gr aigua
60 gr xarop d’atzavara
1/2 beina de vainilla

Primer de tot farem l’almívar. Obrirem la beina de per llarg i treurem les llavors amb l’esquena del ganivet. Posarem l’aigua, el xarop d’atzavara, les llavors i la beina en un cassó i ho courem a poc foc. Quan hagi bullit uns minuts ho aturarem i deixarem que refredi.

caquis-vainilla1

Pelarem els caquis i posarem la polpa en un bol. Abocarem el xarop per damunt, mesclarem amb compte i repartirem el resultat en tassons individuals. Els deixarem a la gelera fins a l’hora de servir.

Nota: El xarop d’atzavara el trobareu a les herboristeries. Té un índex glucèmic molt baix, la qual cosa fa que sigui adequat per a persones diabètiques. El seu sabor torrat hi diu molt bé amb els caquis perquè contraresta dolçor.

caquis-vainilla2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s