conserves · General

Olives verdes trempades

Ara que és temps de collita d’olives em sembla un bon moment per publicar aquesta recepta. Potser vos és de profit si en veis a la venta a l’engròs al mercat o a les fires, que també n’és el temps. A Mallorca, com a bona terra mediterrània, són un fruit important i la seva recol·lecció ha estat sempre una data assenyalada en el calendari pagès. Les muntanyes de la Serra de Tramuntana en són un bon testimoni on les oliveres, sembrades en terrasses formen un dels paisatges més característics de l’illa. Moltes de les les possessions que trobam a la serra conserven grans tafones, la visió de les quals et fa tenir una idea aproximada del que suposava la recollida de l’oliva, la seva conservació i l’oli per a aquelles cases.

Les que veis a la fotografia les he fetes amb mon pare i és la primera vegada que jo en feia. Segur que trobareu moltes altres maneres de fer-ho, amb altres ingredients. La que aquí veis és la recepta de casa meva. Si voleu fer olives trencades és el mateix només que primer les heu de trencar una a una amb una massa de cuina o un martell. També hi ha gent que hi fa un tall amb un ganivet… cada un s’ho amanya així com millor li va.

No pos quantitats perquè dependrà de les olives que tengueu. Alerta amb els pebres coents si no vos agrada molt el picant. Per aquest pot gros n’hem posat 2-3 a cada pis.

Ingredients

Olives
branques de fonoll
fulles tendres de garrover
fulles de llimonera
pebres coents
aigua
sal

Necessitareu
pots de vidre o alfàbies

Repassarem les olives amb aigua. Tallarem les branques de fonoll a trossos petits.  En el cul del pot de vidre hi farem un llit amb les branquetes de fonoll, dos pebres coents tallats en 3 o 4 trossos, unes fulles de llimonera i unes fulles de garrover. Hi posarem olives fins a mitjan pot, descartant les que estiguin colpejades i tornarem a fer un altre pis de branques de fonoll, pebres a trossos, i les fulles. Acabarem d’omplir el pot amb les olives i repetirem el mateix amb les branques, el pebre i les fulles.


En un recipient a part farem una solució d’aigua-sal. Les proporcions serien d’1 kg de sal per cada 8 litres d’aigua. Pel pot gros que veis a la fotografia hem fet dos litres d’aigua i 250 gr de sal. Ho hem dissolt un poc i hem omplit el pot fins a dalt de tot. Una vegada llest hem tancat el pot amb un tap o amb un plàstic ben fermat i l’hem deixat en un lloc fresc i amb poca claror. Ara només ens cal esperar 2 mesos per tastar les nostres olives. Si les feis trencades no heu d’esperar tant de temps, potser en un mes ja les podeu començar a consumir.

Nota: Una vegada obert el pot i per a una bona conservació de les olives s’aconsella treure-les amb una cullera de fusta i no tornar-les a posar dins el pot si no les hem consumit perquè fa que totes tornin molles i no són tan bones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s