entrants · General · pastes salades

Quitxe de carabassa i formatge de cabra

Quitxe de carabassa i formatge de cabra

Fa una setmana em varen regalar una carabassa enorme. En vaig donar mitja a ma mare i l’altra me la vaig quedar per fer algunes receptes o simplement, per menjar-me-la torrada o al forn. Aquesta és la primera vegada que public una quitxe al blog, una recepta que amb qualsevol farcit, he fet moltes vegades i que és molt adient per a festes o bufets.

Aquest passat mes de maig vàrem fer una escapada al sud de França: Perpinyà, Cotlliure, Narbona, Carcassone i Montpeller foren alguns dels llocs que visitàrem i gaudírem. En aquesta darrera ciutat hi passàrem el diumenge amb la sort de coincidir amb el mercadet de puces. Per a algú com jo, aquests mercadets són una temptació irresistible perquè hi pots trobar autèntics tresors, segur que molts dels que teniu blog de cuina m’entendreu. Sort que anàrem amb avió perquè sinó hauríem tornat carregats. Així i tot encara vàrem comprar els motllos que veis aquí i una salsera antiga de porcellana preciosa a preus autènticament raonables. Em va semblar una bona ocasió estrenar el motllo rectangular per fer la quitxe. Hauria d’haver posat la massa directament al motllo per veure si el repujat hi quedava marcat.

Quitxe-carabassa1

Ingredients

per a la massa sablé
250 gr farina
125 mantega
2 c/s llavors (pipes, lli, sèsam, mill…)
2 c/s llet
per al farcit
1 kg de carabassa
1 ceba
1 porro
2 alls
llorer
200 gr formatge de cabra
300 gr nata 35% M.G.
4 ous
3-4 branques d’alfabeguera
gingebre en `pols, pebre bo, sal, oli

Per a la massa sablé

Tamisarem la farina en un bol. Tallarem la mantega freda a quadrats petits i la mesclarem amb la farina, les llavors i un poquet de sal. Amb l’ajua de les mans anirem desfent la mantega fins que ens quedi com a miques arenoses. Si teniu un robot de cuina o una thermomix vos ajudarà molt en aquest pas. Quan tenguem la textura indicada, hi afegirem l’ou i la llet. Ho mesclarem amb una espàtula o una cullera de fusta. És important que no la pastem, només mesclarem fins que els ingredients lliguin. Farem una bolla, l’embolicarem amb paper film i la deixarem a la gelera un mínim d’una hora.

Estirarem la massa sobre una superfície enfarinada. Folrarem el motllo amb paper de forn i hi compondrem la massa. Ha de ser prima per a què no ens quedi crua. La punxarem arreu amb una forqueta. Hi tornarem a posar paper de forn al damunt i la cobrirem de cigrons o d’algun altre pes. Tornarem a deixar la massa a la gelera una hora.

Quitxe-carabassa

Per al farcit

Tallarem la carabassa a daus. Tallarem el porro i la ceba en brunoise.

En una paella hi courem la ceba i el porro amb les fulles de llorer. Quan la ceba sigui transparent hi afegirem la carabassa i deixarem que es faci fins que aquesta sigui tova.

Colarem les verdures d’oli i les posarem en un bol. Hi posarem la meitat del formatge de cabra tallat a daus, el gingebre en pols, la nata, l’alfabeguera picada i els ous. Salpebrarem.

Encendrem el forn a 180ºC. Quan sigui calent enfornarem la massa directament de la gelera 15 minuts. Passat aquest temps treurem els cigrons del damunt i l’hi tornarem posar 10 minuts més, en sec. Hi abocarem el farcit i disposarem la resta del formatge pel damunt, a rodanxes.

Quitxe-carabassa2

Courem la quitxe uns 45 minuts o fins que vegemque és cuita per dins i daurada per fora. Ha de quedar cremosa però no crua.

Deixarem que refredi i servirem.

Nota: Podeu comprar la massa feta i estalviar-vos les passes fins que ha d’anar al forn. Ara, no hi ha color entre la comprada i la que fareu vosaltres, sigui aquesta recepta o una altra.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s