pasta i arròs

Raviolis de pasta feta a casa amb verdures i pesto

Per fi he agafat el punt a la màquina de pasta que em vaig comprar a principis d’any. La qüestió és que no tenc per costum menjar-ne sovint i he practicat molt poc. Darrerament, però, li he agafat el gust i trob que hi ha una diferència abismal amb la de compra, no té res a veure. Tant la textura com el sabor canvien molt i la notes més lleugera.

Havia intentat fer raviolis unes quantes vegades amb poc èxit fins ara, que em surten presentables, com a mínim per publicar-los al blog. Tot i no ser complicat és un plat laboriós i s’ha de fer amb temps. Amb aquestes quantitats me’n surtiren uns 74 amb el meu motllo i encara em va sobrar una mica de pasta per fer tallarines i plaques rectangulars per lasanya, no hem de tirar res!

Ingredients per a la pasta:
500 gr de farina 00
5 ous
2 cullerades d’oli
1 cullerada d’aigua
sal, pebre bo
per al farcit:
5 pastanagues
3 carabassons
2 cebes
1 poma
formatge blau
250 gr formatge cremós
sal,pebre bo, llorer
per al pesto:
1 manat d’alfabeguera
julivert
1-2 alls
formatge parmesà
1 cullerada de pinyons
2 cullerades de nous
oli
aigua de la cocció de la pasta
sal, pebre bo.

Tamisarem la farina en un bol i farem un volcà. En el centre hi tirarem els ous, la sal, l’oli, l’aigua i una mica de pebre bo. Ho amassarem amb les mans fins que tenguem una pasta ben lligada, que no sigui dura i que no s’aferri. Si teniu una màquina amassadora vos facilitarà molt aquest punt. Farem una bolla, l’embolicarem en film i la tendrem a la gelera durant una hora.

Mentrestant prepararem el farcit. Rallarem les pastanagues, la poma i el carabassó. Tallarem la ceba ben petita i la sofregirem en una paella amb poc oli. Anirem afegint la verdura en aquest ordre: pastanaga, carabassó, poma. Passats uns minuts ho retirarem del foc i ho colarem per retirar l’excés de líquid. En un mesclarem les verdures amb el formatge cremós (brossat, ricotta, tipus philadelphia, mascarpone,…) i el formatge blau al gust. Hi afegirem la sal i el pebre bo. Reservarem.

Passat el temps tallarem la pasta en unes quantes porcions i anirem passant cada una d’elles per la màquina, començant per la posició més ampla fins arribar a la més estreta per a obtenir una làmina prima rectangular. És important enfarinar la màquina i la pasta regularment. Si pitjau aquí veureu un vídeo amb les passes a seguir.

Estendrem la làmina en el motllo per fer raviolis, o en qualsevol altre que utilitzeu, i amb una cullera petita anirem fent muntets amb el farcit. Ho taparem amb una altra làmina de pasta i tallarem els raviolis. Els deixarem assecar uns minuts en un plat enfarinat.

En una olla bullirem aigua abundant i sal i hi submergirem els raviolis d’un en un. Millor si els feim en tongades d’uns 5-7 minuts aproximadament. Els colam i reservam.

Per fer el pesto posarem tots es ingredients en el tassó del túrmix i ho picarem fins que ens quedi una salsa cremosa. Em costa dir les quantitats exactes dels ingredients líquids del pesto perquè el faig a ull. Per no posar-hi tant d’oli sempre solc afegir-hi una mica d’aigua de la cocció que ajuda a espessir-ho, més o manco a parts iguals però compte, sempre a poc a poc perquè no ha de quedar aigualit. També és important que predomini l’alfabeguera, la quantitat de julivert només ha de ser una quarta part de la primera. I millor posar sal al final perquè l’aigua de la cocció ja en porta i s’ha de vigilar.

Emplatarem els raviolis i salsajarem. Acompanyarem amb una mica de parmesà ratllat.

Quatre apunts: És important ser generosos amb la farina quan aprimem la pasta amb la màquina, igual que quan la deixem assecar. Si voleu ser estalviadors només aconseguireu que s’aferri i tota la feina serà en va.

Tot i que la màquina facilita molt la feina es pot fer la recepta sense tenir-ne. Per aprimar bé la pasta serà millor que ho faceu en porcions petites i amb l’aprimador l’aneu afinant. Quan és cuita sempre s’infla i ho hem de tenir en compte. Si tampoc no teniu motllo de raviolis podeu usar un motllo circular o qualsevol altre que vos vagi bé.

Per amortitzar la feina podeu aprofitar per fer-ne de més i congelar-los en cru. El dia que volgueu només haureu de posar l’aigua al foc i en bullir posar-los-hi directament, sense descongelar. Queden molt bé i en 5-10 minuts teniu el plat a la taula. La salsa al pesto també es pot congelar. Si en feis de més o vos en sobra aprofitau-la per a un altre dia.

 

One thought on “Raviolis de pasta feta a casa amb verdures i pesto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s