pasta i arròs · peix i marisc

Arròs negre

La primera vegada que vaig menjar arròs negre va ser quan vivia a Barcelona. Allà és molt freqüent trobar-ne a les cartes i als menús dels restaurants. Les racions que es serveixen són ideals per a mi perquè en general no són massa grans. Segurament el tamany respon a raons d’estalvi però a mi ja m’anava bé perquè veure la gran estubada em treu les ganes de tastar-lo. Després de tres anys i mig a Mallorca no n’havia tornat a menjar. Tenia pensat fer-ne pel mes de l’arròs de la Recepta del 15, però finalment, per falta de temps, em vaig decantar per un arròs basmati amb pollastre especiat i mango.

I com que tot arriba, ha estat un projecte diferent el que m’ha portat a elaborar una versió pròpia. Fa cosa d’un mes la meva amiga Francesca Munar em va proposar gravar-me metre cuinava i poder fer així un curtmetratge per a un treball de classe. La idea  era que es veiés com neix la recepta fins que aquesta acaba penjada en el blog: la llista, la compra, de nou a casa, mentre cuin,… La setmana passada vàrem començar amb la gravació i ens ho vàrem passar molt bé! i a més, vaig quedar ben contenta amb el resultat. Després, com no, en vàrem dinar i no en deixàrem ni un granet. Em sembla que he agafat confiança per fer-ne altres vegades i vos anim a fer el mateix. Ja em contareu!

Vaig triar un arròs bombeta de Sa Pobla que vos recoman, no vos defraudarà. Amb aquestes quantitats en menjàrem 3 persones.

Ingredients
260 gr arròs bombeta (3 tasses de cafè)
200 gr gambetes
12 cloïsses
6 musclos
1 sípia mitjana bruta amb la seva tinta*
2 cebes petites
2 tomàtigues de ramallet petites
1 pebre verd
6 mongetes
1 tassonet de vi blanc
4 carxofes petites
safrà, pebre bo, clau en pols, sal, oli
per al brou de peix:
caps i espines de peix blanc o 1/2 kg de peix de sopa
1 porro
2 pastanagues
1 ceba
1 tomàtiga
1 fulla de llorer
julivert
sal
per a l’allioli:
1 ou
1 all
oli, sal, llimona

Primer de tot farem el brou de peix bullint les verdures, el julivert, el llorer i sal en una olla durant 20 minuts. Passat aquest temps hi sumarem el peix i contarem 15 minuts més a partir del moment que comenci a bullir. Colarem i reservarem el brou.

Tallarem la ceba, el pebre i les mongetes a quadrets petits. Ratllarem la tomàtiga. Tallarem la sèpia a trossos reservant la bossa de la tinta i la melsa. En una olla a part courem primer les cloïsses al vapor i després els musclos. Reservarem. Pelarem les carxofes i guardarem els cors.

En una olla encalentirem un raig d’oli i hi saltejarem les gambetes un minut. Reservarem. En el mateix oli hi courem la sèpia  amb la melsa uns minuts, remenant de tant en tant. Quan sigui un poc daurada hi afegirem la ceba. Uns minuts després, quan canviï de color la ceba, hi posarem el pebre. Més tard hi sumarem la tomàtiga, la sal, el pebre bo i un polsim de clau mòlt. Ho remenarem i deixarem una estona. Quan vegem que el sofregit agafa color hi abocarem el brou i ho deixarem coure uns 20-25 minuts. Mentrestant podem esplugar el peix del brou i aprofitar-ne la popa, que afegirem a l’olla, així com el brou que en surti de la cocció de les cloïsses i els musclos. Passat el temps hi abocarem el vi i ho deixarem bullir 5 minuts més.

En un tassó a part mesclarem la tinta amb una mica de brou.

En una paella encalentirem un raig d’oli i hi posarem l’arròs i el safrà i ho remenarem uns dos minuts. A poc a poc hi anirem tirant el brou, primer 6-7 cullerots i deixarem que l’arròs se’l vagi bevent. Passats 5 minuts hi posarem les carxofes i la tinta i anirem afegint brou a cullerots a mesura que l’arròs en vagi demanant, sempre intentant agafar trossos de peix i de sípia. Passats uns 8-10 minuts tendrem l’arròs a punt, dependrà de com vos agradi. Hi col·locarem les cloïsses, els musclos i les gambetes i ho taparem uns minuts.

Per fer l’allioli posarem els ingredients en el tassó del túrmix i amb l’oli a fil els lligarem fins que tenguem una salsa espessa.

Servirem l’arròs acompanyat d’una cullerada d’allioli pel damunt o en un costat… i a gaudir-ne!!!

(*)Segons em va dir la peixatera, les sípies femelles tenen la bossa de tinta més petita així que si podeu triar, que sigui mascle. En cas contrari és millor que compreu una bossa de tinta més, sempre en solen tenir.

I com que no només hem de cuidar l’estómac vos faig arribar un altre arròs negre molt recomenable per a la vista.

 

 

 

 

3 thoughts on “Arròs negre

  1. M’ha arribat l’oloreta del plat cuit. Pares molt be la taula, larròs negre de sípia és dels que més m’agraden. Posar-hi clau molt! no hi pensava. Enhorabona Catalina m’agrda un munt, o dos, el teu blog.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s