galletes · pa · pastes salades

Kahks

Els kahks són uns pans àrabs en forma d’anell. Tot i ser considerats com a pa trob que es troben a mig camí entre aquest i les galletes. Pels seus ingredients bàsics podríem dir que són un germà de les galletes d’oli, molt conegudes a Mallorca i de les quals en podreu trobar una versió que vaig fer punxant aquí.

Aquestes pastes aromàtiques i gustoses, resulten perfectes per prendre en l’aperitiu o per acompanyar uns entrants. M’he basat en el llibre de na Linda Collister “Pan, de la chapata al pan de centeno”, un clàssic de la biblioteca panarra que fa un recorregut bastant interessant dels pans d’arreu del món.

Ingredients

300 gr farina de força
1 cullereta sal
2 culleretes llavors de comí torrades
1 cullereta llavors de cilantre torrades i mòltes
1 cullereta llavors de sèsam
15 gr llevat fresc
100 ml aigua
100 ml oli d’oliva

per al glassejat

1 ou
llavors de sèsam

Posarem la farina tamisada, totes les llavors i la sal en un bol gran. Farem un forat al mig. En un bol més petit dissoldrem el llevat amb l’aigua. L’abocarem al mig del forat juntament amb l’oli. Anirem mesclant la farina amb els líquids fins que tenguem els ingredients ben mesclats i la massa no s’aferri a les mans.

L’abocarem sobre la taula enfarinada i l’amassarem uns 5-10 minuts. Farem una bolla i la deixarem reposar tapada entre una hora i mitja o 2 hores o fins que vegem que ha doblat de volum.

Desinflarem la massa i la pastarem un minut més. La dividirem en 18 bolles iguals. Amb l’ajuda de les mans les estendrem fent tubs. Unirem els extrems per formar els anells.

Col·locarem els kahks en un palangana de forn amb una certa separació entre ells. Els pinzellarem amb ou molt lleugerament i espolvorejarem el sèsam. Els taparem amb paper film o amb un drap per a què reposin uns 30 minuts més.

Encalentirem el forn a 190ºC. Enfornarem els anells  25 minuts o fins que vegem que s’han daurat. Els treurem  i baixarem la temperatura al mínim. Quan el forn hagi refredat suficientment, els hi tornarem a posar durant 20 minuts per a què s’assequin i quedin cruixents. Deixarem que refredin sobre una reixa metàl·lica.

Si els guardau en un recipient hermètic vos poden durar molt de temps però com que són una temptació no crec que tengueu temps de comprovar si duren més d’un mes.

6 thoughts on “Kahks

 1. Como me ha gustado la receta, pero no se porqué no encuentro un botón de traduccion y me lo he tenido todo que imaginar… No tienes traductor??? Yo siento no saber catalán, pero la repostería y la panadería me encantan y me encantaría poder leer las recetas sin que fuera tan trabajoso. Muxus

  Virginia “sweet and sour”

  M'agrada

 2. Me ha encantado. Sobre todo porque no me da la vida para hacer masa madre y todo lo que veo en recetas se hace de esa forma. Así que volveré a hacer pan, como siempre, con levadura fresca. Y esta receta será de las primeras. Me encanta la mezcla de especias. Un beso.

  M'agrada

 3. Cósima, jo vaig fer la massa mare per no descartar receptes que em feien ganes i darrerament em passa que totes són amb llevat fresc. Aquesta és molt senzilla i és un gust. Gràcies pel teu comentari. Besades

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s