General · postres · receptes dolces

Brownie de garrova amb crema d’avellanes i garrova

brownie de garrova amb crema d'avellanes i garrova

El garrover, juntament amb la figuera i l’ametller, conforma la tríada que ha caracteritzat el paisatge del camp mediterrani des de fa segles. El seu fruit, la garrova, s’emprava com a endolcidor a l’època de l’Antic Egipte. Actualment encara el consumeixen igual que a Síria. A les Balears ha format part de la nostra dieta en èpoques de fam. Durant la postguerra, per exemple, s’emprava com a succedani de la xocolata. Actualment es sol capolar i serveix com a aliment per al bestiar. La garrova és rica en fibres, en propietats antioxidants i molt més baixa en greixos que el cacau, del qual n’és un bon substitut.

Aquest brownie és tot un descobriment per a mi i cobert amb la crema, una autèntica delícia. Si voleu sorprendre a algú, deixau que el tasti abans de dir-li que no té ni mica de xocolata, no s’ho podrà creure. A més, no té gluten i és apte per a celíacs.

Per a aquesta recepta vaig partir d’una recepta de Cocinando con Catman, un dels blogs més coneguts de la blogsfera. El vaig variar una mica i el vaig enriquir amb la crema d’avellanes i garrova. Avís que tot i que aquesta farina és més baixa en greixos que el cacau, la massa porta molts fruits secs, així que de light res de res!!!

La crema de garrova la vaig veure aquí

Brownie de garrova1

 

Ingredients (per a un motllo quadrat de 20x20cm)
2 ous
4 blancs
100 gr farina d’ametlla
100 gr farina de garrova
150 gr mantega pomada
200 gr sucre morè
1/2 cullereta extracte de vainilla

1 polsim de sal
50 gr nous
per a la crema d’avellanes
150 gr avellanes
75 gr sucre
1 i 1/2 cullerada sopera de farina de garrova
50 gr llet

Mesclarem la mantega pomada amb els ous i el sucre i batrem fins que sigui escumós. Afegirem l’extracte de vainilla.

brownie de garrova

Tamisarem la farina de garrova i la mesclarem amb la farina d’ametlla i el polsim de sal. L’anirem incorporant a la crema d’ou en tres o quatre tandes. Finalment hi posarem les nous.

Pujarem els blancs d’ou a punt de neu i els mesclarem en tres vegades a la massa, suaument i de dalt a baix fins que estiguin ben incorporats.

Abocarem el brownie en el motllo untat de mantega o folrat de paper vegetal i l’enfornarem  uns 20 minuts a 170ºC.

El treurem i deixarem que refredi sobre una reixa.

Farem la crema triturant les avellanes, la farina de garrova i el sucre, procurant que el fruit sec tregui el seu oli. La lligarem amb la llet de manera que ens quedi espessa però untable.

brownie de garrova2

Desemmotllarem el brownie, el cobrirem amb la crema i ja el tendrem a punt per menjar.

Nota: A mi no m’agrada que el brownie quedi sec, trob que perd tota la gràcia, per aquest motiu no el deix massa estona al forn. El temps dependrà de vosaltres i de com us agradi.

9 thoughts on “Brownie de garrova amb crema d’avellanes i garrova

  1. Que ilusión!!!! espero que os gustase… la verdad es que tiene un sabor muy especial, a mi me encantó. Lo de un dels blogs mes conegut de la blogosfera, no se yo, pero gracias.
    Ahora me toca a mi probar tu versión 😀
    Un petonás

    M'agrada

    1. Sí, Manu, ens va encantar a casa. Els meus nebots se’l menjaren creient que era de xocolata i tot. Té un sabor molt especial, ja l’he fet un parell de vegades i tothomm que el tasta en queda content. Gràcies per la recepta mare. Besades!!!

      M'agrada

  2. Quina bona pinta! Vaig estar a punt de comprar garrofa l’últim cop que vaig estar a Reus, i al final me’n vaig desdir. Ara me n’arrepenteixo perquè per aquí no en trobo. Quin bon pastís que ens proposes!

    M'agrada

  3. A mi m’encanta la farina de garrofa! La recomano molt, jo la vaig provar amb els rotllets de garrofa que tinc al bloc i queden deliciosos. Aquest brownie deu ser espectacular! Bon cap de setmana!

    M'agrada

    1. Cinta, acab de consultar els teus rotllets i són una passada. M’han fet molta gola, segur que aviat cauran a casa. Hem de donar sortida a la farina de garrova, no ho creus? i amb una recepta com la teva és indubtable. Gràcies pel teu comentari. Besades!!!

      M'agrada

Deixa un comentari